• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Έρχεται το HPV DNA test

Το 2024 αναμένεται να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας λόγω του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ενοχοποιείται για τον συγκεκριμένα καρκίνο.

Το 2024 αναμένεται να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας λόγω του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ενοχοποιείται για τον συγκεκριμένα καρκίνο. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι συνδυασμός εμβολιασμού με το HPV DNA test, το οποίο ανιχνεύει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία από νόσηση ή και θάνατο από καρκίνο τραχήλου της μήτρας απ’ ότι το τεστ Παπανικολάου μόνο του. 

Τα αποτελέσματα των πρώτων 2-3 χρόνων της εφαρμογής του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ενθαρρυντικά: Στην Αυστραλία, όπου ο εμβολιασμός κατά του HPV γίνεται από το 2006, σημειώθηκε μείωση των καλοήθων εκδηλώσεων (κονδυλωμάτων) σε ποσοστό 60% στις γυναίκες κάτω των 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί, ενώ στο διάστημα των τελευταίων 4-5 ετών, λόγω του εμβολιασμού των γυναικών, παρατηρήθηκε ελάττωση των κονδυλωμάτων στους άνδρες (οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί). 

Επίσης στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά την εφαρμογή του εμβολίου παρατηρήθηκε 40% μείωση των παθολογικών ευρημάτων στα τεστ Παπαπανικολάου, ενώ μειώθηκαν κατά 50% οι χειρουργικές επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας γυναικών που εμβολιάστηκαν. 

Μόνο το 5,7% των Ελληνίδων είναι θετικό στο HPV, δήλωσε ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός: «Το ποσοστό των θετικών σε υψηλού κινδύνου τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) Ελληνίδων, ηλικίας 18-60 ετών, σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Λυσιστράτη», που μελέτησε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα δείγμα πληθυσμού (5.107 γυναίκες), ανήλθε σε 5,78% (295 γυναίκες). Ο τύπος 16 του ιού είναι ο πιο συχνά ανιχνευόμενος τύπος του ιού στις Ελληνίδες (24,81% μεταξύ θετικών γυναικών και 1,43% στο σύνολο των γυναικών)». 

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το HPV DNA test θα αντικαταστήσει τα επόμενα χρόνια τη χρήση του τεστ Παπαπανικολάου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 πρόκειται να δημοσιευθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τις οποίες, το τεστ Παπανικολάου, ως μέθοδος screening πρώτης γραμμής, θα αντικατασταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια από το HPV DNA test.

«Εάν το HPV DNA test αποβεί αρνητικό, η γυναίκα θα επανεξεταστεί με τον ίδιο τρόπο μετά περίπου 5 έτη. Αν το HPV DNA test αποβεί θετικό, θα πρέπει να ακολουθήσουν επί πλέον εξετάσεις όπως τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, κλπ. Λόγω της μεγαλύτερης πιστότητας και προστασίας, που προσφέρει ένα αρνητικό HPV DNA test ,για περίπου 6 έτη, σε σύγκριση με ένα αρνητικό τεστ Παπανικολάου, για περίπου 3 έτη, ο πληθυσμιακός έλεγχος όλων των γυναικών με εφαρμογή του HPV DNA test υπολογίζεται να έχει χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απ’ ότι σήμερα με την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου», επισήμανε ο κ Αγοραστός.

ΠΗΓΗ:real.gr