• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οι καυγάδες των γονέων διαταράσσουν τον ύπνο των νεογνών

Οι συνήθειες ύπνου των νεογνών μπορούν να διαταραχθούν αν οι γονείς τους έχουν σοβαρά προβλήματα σχέσης και συνεχείς καβγάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι συνήθειες ύπνου των νεογνών μπορούν να διαταραχθούν αν οι γονείς τους έχουν σοβαρά προβλήματα σχέσης και συνεχείς καβγάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιπλέον, νεογνά που άκουγαν τακτικά διαμάχες μεταξύ των γονέων στην ηλικία των 9 μηνών συνέχισαν να έχουν διαταραγμένο ύπνο, με προβλήματα όσον αφορά το να πάνε στο κρεβάτι για ύπνο και να παραμένουν κοιμισμένα ακόμα και στην ηλικία των 18 μηνών. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εικόνα του ύπνου των νεογνών δεν είχε επίδραση στη σχέση των γονέων.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 300 παιδιών και γονέων. Όλα τα παιδιά υιοθετηθήκαν όταν γεννήθηκαν, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να εστιάσουν στον τρόπο με τον οποίο οι οικογενειακές σχέσεις, χωρίς την επίδραση γενετικών παραγόντων μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τις συνήθειες ύπνου των νεογνών.

Ο ερευνητής Gordon Harold, του Πανεπιστημίου Leicester, στη Βρετανία, δήλωσε ότι ο ρυθμισμένος ύπνος είναι αναγκαίος για το νεογνό, για υγιή εγκέφαλο και σωματική ανάπτυξη. Οι διαταραγμένες συνήθειες ύπνου στα πρώτα χρόνια της ζωής έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των παιδιών. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς σχετίζονται μεταξύ τους, ιδιαίτερα πώς λύνουν τις συγκρούσεις στην καθημερινή τους ζωή, επίσης έχει σημαντική επίδραση για τη μακροπρόθεσμη συναισθηματική, συμπεριφορική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη, πρόσθεσε. Η κατανόηση αυτού που έρχεται στην πρώτη θέση, δηλαδή ότι τα προβλήματα ύπνου των παιδιών επηρεάζουν τη σχέση των γονέων ή η ποιότητα της σχέσης των γονέων επηρεάζει τα προβλήματα ύπνου του παιδιού έχει σημαντικές κλινικές εφαρμογές.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr