• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Έρευνα συνδέει τα χαμηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης στην έγκυο με την επιλόχεια κατάθλιψη

‘Eγκυες που έχουν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης, αναφέρει νέα έρευνα.

‘Eγκυες που έχουν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη ορμόνη θεωρείται ορμόνη της αγάπης και αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών σχετικά με την ιδιότητά της να ενισχύει αισθήματα δεσίματος.

Η νέα έρευνα είναι μια από τις πρώτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ επιπέδων οξυτοκίνης στην εγκυμοσύνη και του κινδύνου επιλόχειας κατάθλιψης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, μέτρησαν τα επίπεδα οξυτοκίνης σε 73 υγιείς εγκύους. 16 ανέφεραν προηγούμενα επεισόδια σοβαρής κατάθλιψης που τελείωσαν 2 χρόνια πριν λάβουν μέρος στην έρευνα.

Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ελήφθησαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση της οξυτοκίνης.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε γραπτά τεστ για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη και ξανά σε διάστημα 2 εβδομάδων μετά τον τοκετό.

Συνολικά, 14 γυναίκες εντοπίστηκαν να διατρέχουν κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη με βάση τις επιδόσεις τους στα τεστ. Ο κίνδυνος κατάθλιψης δεν ήταν διαφορετικός μεταξύ των μητέρων που θήλαζαν και όσων δεν θήλαζαν.

Τα χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης πριν τον τοκετό σχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

Ειδικός δήλωσε ότι η μέτρηση μπορεί να έχει κάποια προγνωστική αξία όσον αφορά τη διάθεση του γονέα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neuropsychopharmacology.’

Σχετικά με την έρευνα, ο Curt A. Sandman, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο ‘Ιρβιν, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα της οξυτοκίνης μπορεί ενδεχομένως να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στη διάθεση, αλλά η νέα έρευνα μέτρησε τα επίπεδα μια φορά. Επίσης σύμφωνα με τον Sandman, 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό ενδεχομένως είναι νωρίς για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος κατάθλιψης, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο για γυναίκες να έχουν περίεργη διάθεση όταν τα επίπεδα ορμονών προσαρμόζονται στα επίπεδα πριν την εγκυμοσύνη.

 

Πολλές γυναίκες περνούν από περίοδο στρες και διαταραχής του συναισθήματος μετά τον τοκετό. Αν δεν περάσουν μετά από μερικές εβδομάδες τα συμπτώματα, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να αναζητηθεί βοήθεια, καθώς τα παιδιά μητέρων με κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα.

Στα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνονται η έλλειψη ενδιαφέροντος ή τα αρνητικά συναισθήματα προς το παιδί, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τον εαυτό τους, απώλεια χαράς, έλλειψη ενέργειας ή παρακίνησης, αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος, προβλήματα με τον ύπνο και σκέψεις αυτοκτονίας.

ΠΗΓΗ: iatronet- Neuropsychopharmacology