• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Νέα όπλα και μικρά μυστικά για το αδυνάτισμα

Νέες ιατρικές μέθοδοι, χειρουργικές και μη, υπόσχονται πιο αποτελεσματικό και γρήγορο αδυνάτισμα. Ελληνες και ξένοι επιστήμονες ενημερώνουν για τα νέα δεδομένα.

Νέες ιατρικές μέθοδοι, χειρουργικές και μη, υπόσχονται πιο αποτελεσματικό και γρήγορο αδυνάτισμα. Ελληνες και ξένοι επιστήμονες ενημερώνουν για τα νέα δεδομένα.

Η πρόοδος στις επεμβάσεις

Το «μανίκι» (Sleeve) αποδεικνύεται διεθνώς η πιο πετυχημένη επέμβαση για την παχυσαρκία. «Υστερα από αρκετά χρόνια μελετών, το τοπίο των χειρουργικών επιλογών αρχίζει πλέον να ξεκαθαρίζει», λέει ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Λέανδρος. «Η εξαιρετικά δημοφιλής επέμβαση της επιμήκους γαστρεκτομής (Sleeve) έχει βρει τη θέση της για ασθενείς με μεσαίας βαρύτητας νοσογόνο παχυσαρκία. Το προφίλ ασφαλείας της τεχνικής έχει πλέον σταθεροποιηθεί με μεγάλες μελέτες».

Το Τμήμα Βαριατρικής Χειρουργικής της Α'Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 επεμβάσεις, ανακοινώνει ότι το τελικό ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης ύστερα από πολυετή παρακολούθηση σταθεροποιείται στο 70%. «Το ποσοστό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό, δεδομένου ότι οι άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές δεν ξεπερνούν το 4-5% και κρίνονται αντιμετωπίσιμες», τονίζει ο κ. Λέανδρος. «Εξαιρετικά θετικό είναι ότι η επέμβαση δεν φαίνεται να συνοδεύεται από απώτερα προβλήματα, ενώ η ποιότητα ζωής των ασθενών είναι εξαιρετική».

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος, μια από τις δημοφιλέστερες επεμβάσεις της περασμένης δεκαετίας, υποχωρεί στις προτιμήσεις ασθενών και χειρουργών. «Αν και τα αποτελέσματα με τις νεώτερες τεχνικές είναι βελτιωμένα, προβλήματα του παρελθόντος έχουν δυσφημίσει τη μέθοδο», σημειώνει ο κ. Λέανδρος. «Σε ασθενείς με σχετικά χαμηλό δείκτη μάζας σώματος ο δακτύλιος είναι καλή επιλογή, υπό τον όρο ότι ο χειρουργημένος θα παραμείνει σε στενή παρακολούθηση και ο δακτύλιος να παραμείνει στη θέση του. Δυστυχώς, σε ποσοστό έως και 25% οι δακτύλιοι αφαιρούνται λόγω απώτερων προβλημάτων».

Μια νεώτερη εκδοχή των περιοριστικών επεμβάσεων είναι η γαστρική πτύχωση, που συνίσταται ουσιαστικά στο σούρωμα (αναδίπλωση), αντί για το κόψιμο του στομάχου. «Η εμπειρία είναι ελάχιστη και η τεχνική απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επίσημη μέθοδος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας», επισημαίνει ο καθηγητής. «Το μοναδικό της πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων, άρα είναι και η φθηνότερη λύση. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία επαρκούς παρακολούθησης, πιθανώς η τεχνική να βρει τη θέση της στην εποχή της λιτότητας ακριβώς λόγω χαμηλού κόστους».

Οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις παραμένουν η ναυαρχίδα της βαριατρικής χειρουργικής για τις σοβαρές περιπτώσεις. «Είναι οι επεμβάσεις με τα καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και εκείνες που αντιμετωπίζουν καλύτερα το μεταβολικό σύνδρομο», σχολιάζει ο κ. Λέανδρος. « Στην Ελλάδα, όπου το 20% των ασθενών ανήκουν στην κατηγορία των σούπερ παχύσαρκων, οι επεμβάσεις χολοπαγκρεατικής παράκαμψης θα έπρεπε να εκτελούνται συχνότερα».

Ενας λόγος που πολλοί επιστήμονες στρέφονται πλέον στη χειρουργική της παχυσαρκίας είναι η αποτελεσματικότητά της στη μείωση του διαβήτη, της υπέρτασης και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το πάχος. «Υπάρχουν θεαματικά μεταβολικά αποτελέσματα», αναφέρει ο δρ. Λι Κάπλαν, διευθυντής του Κέντρου Σωματικού Βάρους στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Επιφυλάξεις για τη λιποαναρρόφηση

Εάν σκέπτεσθε να κάνετε λιποαναρρόφηση στα ψωμάκια σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Obesity».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το λίπος επανέρχεται μετά την αφαίρεσή του ύστερα από ένα χρόνο από την επέμβαση. Δεν εμφανίζεται, όμως, στους μηρούς των γυναικών, δηλαδή εκεί όπου έγινε η λιποαναρρόφηση, αλλά κυρίως στο πάνω μέρος της κοιλιάς, καθώς και στους ώμους και στους τρικέφαλους μυς στα μπράτσα. Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής δρ. Φέλμοντ Ιβς δήλωσε ότι η μελέτη έγινε με σωστές προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη και ότι οι χειρουργοί θα πρέπει πλέον να ενημερώνουν για τις νέες αυτές πληροφορίες τις ασθενείς πριν από την επέμβαση.,

Το σώμα αμύνεται και προστατεύει το λίπος του. Εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια - όπως αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια δρ. Σάμουελ Κλέιν - στα οποία είχε αφαιρεθεί χειρουργικά το λίπος, έδειξαν ότι αυτό επέστρεψε, αλλά σε άλλο σημείο του σώματός τους. Νέα λιποκύτταρα αναπτύσσονται για να αντικαταστήσουν αυτά που χάθηκαν. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα λιποκύτταρα ζουν για περίπου 7 χρόνια και κάθε φορά που ένα από αυτά πεθαίνει σχηματίζεται άλλο στη θέση του.

Η δίαιτα Tube

Μια νέα ιατρική, διατροφική, μέθοδος υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους. Ο καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής στα Πανεπιστήμια της Σιένα στην Ιταλία και του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ Μάρκο Γκασπαρότι που επινόησε τη μέθοδο εξηγεί: «Το Diet Tube βασίζεται στην κετογενική δίαιτα και στη λιποδιάλυση. Η καινοτομία της μεθόδου είναι ότι μειώνει το λίπος ακόμα και στις γάμπες, ενώ καταπολεμά την περιφερειακή κυτταρίτιδα».

Το σύστημα βασίζεται στον αποκλεισμό των υδατανθράκων και τη χορήγηση μέσω ενός αυτόματου συστήματος τροφής με σωλήνα, τον οποίο ο ασθενής κουβαλά σε τσάντα, ενός μείγματος πρωτεΐνης (ανάλογα με το βάρος και τις ανάγκες του ασθενούς) επί 24 ώρες για 10 μέρες. Ο ασθενής δεν τρώει τίποτα άλλο γι' αυτό το διάστημα, ενώ πίνει μόνο νερό, τσάι ή καφέ. «Δεν πρόκειται για μια νέα δίαιτα, αλλά για θεραπεία που χρησιμοποιεί ρινογαστρικό σωλήνα για διατροφή με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας», λέει ο πλαστικός χειρουργός δρ. Απόστολος Γαϊτάνης, που άρχισε να εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα. «Με αυτό το σύστημα έχουμε απώλεια βάρους γρήγορα, χωρίς να παρουσιάζεται πείνα, που συχνά οδηγεί σε αποτυχία τόσες δίαιτες. Αλλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δρα στο τοπικό πάχος, ιδιαίτερα στο σωματότυπο τύπου αχλάδι, που είναι το κύριο πρόβλημα πολλών γυναικών».

Ο οργανισμός, στερούμενος τη ζάχαρη, παίρνει τις απαραίτητες θερμίδες από τις αποθήκες λίπους, χωρίς να φθείρει τους μυς. Μπορεί να χαθούν 10 κιλά σε 10 μέρες, αν και αυτό το αποτέλεσμα το επιτυγχάνουν περισσότερο οι παχύσαρκοι άντρες παρά οι γυναίκες. Ο μέσος όρος αδυνατίσματος είναι 6-10% του βάρους. Μετά την πρώτη φάση της θεραπείας με τον σωλήνα, ο γιατρός παρακολουθεί τον ασθενή για άλλες δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες ο ασθενής τρέφεται σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες και έχει περαιτέρω απώλεια βάρους ώς και 4%.

Εως σήμερα, η εφαρμογή της μεθόδου δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα. Δεν προκαλεί πόνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει κνησμό στη μύτη και δάκρυσμα λόγω του ξένου σώματος, που φεύγουν δέκα λεπτά μετά. Κατά τη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να πάει στη δουλειά του και να έχει μέτρια φυσική δραστηριότητα. Αντενδείξεις είναι η νεφρική ανεπάρκεια, η κύηση και οι ηλικίες κάτω των 14. Το σύστημα εφαρμόζεται υπό αυστηρό κλινικό έλεγχο και ύστερα από ακριβή μέτρηση των αιματολογικών παραμέτρων. Χρησιμοποιείται ήδη σε ιατρικά κέντρα στην Ιταλία και στις ΗΠΑ.

10+3 «μυστικά» κατά της κυτταρίτιδας

Η μοριακή βιολόγος και διατροφολόγος δρ. Βιολέττα Αννινου συμβουλεύει:

1. Συστηματική άσκηση για αύξηση της κυκλοφορίας λέμφου και αίματος. (αποτοξίνωση και οξυγόνωση)

2. Οχι καφέ, αλκοόλ, αναψυκτικά, ζάχαρη

3. 8-10 ποτήρια καθαρό φιλτραρισμένο νερό ημερησίως.

4. Αλκαλική δίαιτα για ένα διάστημα (με σπόρους, ξηρούς καρπούς άψητους και ανάλατους, φρέσκα φρούτα και λαχανικά ωμά ή στον ατμό, φύτρα σπόρων ή οσπρίων).

5. Πρόληψη δυσκοιλιότητας

6. Αποφυγή αμυλούχων τροφών και πολλών λιπών

7. Διαχείριση του άγχους (γιατί η αύξηση της κορτιζόλης στο αίμα μειώνει τη λιπόλυση).

8. Ελεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (η υπολειτουργία του προκαλεί μειωμένο μεταβολισμό).

9. Εξισορρόπηση ινσουλίνης (τρώγοντας τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως μαύρο ψωμί, λαχανικά κ.ά.).

10. Σταδιακή απώλεια βάρους, για την αποφυγή χαλάρωσης.

11. Μασάζ με αντικυτταριδικά αιθέρια έλαια διαλυμένα πάντα σε λάδι ή κρέμα βάσης (όπως γκρέιπ φρουτ, άρκευθο, δενδρολίβανο, λεμόνι, μάραθο, κυπαρίσσι, φασκόμηλο, λεβάντα).

12. Αποτοξινωτικό μπάνιο μία φορά την εβδομάδα (προσθέστε στο νερό του μπάνιου 2 χούφτες άλατα θειικού μαγνησίου και 1 χούφτα θαλασσινό αλάτι χονδρό, μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει 8 σταγόνες αιθέριων ελαίων της αρεσκείας σας). Πριν από το μπάνιο, να τρίψετε τις πάσχουσες περιοχές με μία λούφα ή βούρτσα με φυσική τρίχα για την ενεργοποίηση του κυκλοφορικού, με κατεύθυνση από τα πόδια προς την καρδιά. Στο τέλος, να ρίξετε κρύο νερό τουλάχιστον στην περιοχή των ποδιών.

13. Παρασκευή στον αποχυμωτή ενός πράσινου χυμό με άφθονα αντιοξειδωτικά (7-8 φύλλα μαρούλι, 1 καρότο, 1 ξινόμηλο και λίγο μαϊντανό), που θα πίνετε μία φορά την ημέρα μακριά από τα γεύματα.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία