• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Το περπάτημα επιβραδύνει τον καρκίνο του προστάτη

Οι άντρες που προσφάτως διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, μπορεί να αναχαιτίσουν την εξέλιξη της ασθένειάς τους φροντίζοντας να περπατούν συστηματικά με γρήγορο βήμα, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι άντρες που προσφάτως διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, μπορεί να αναχαιτίσουν την εξέλιξη της ασθένειάς τους φροντίζοντας να περπατούν συστηματικά με γρήγορο βήμα, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Μελετώντας 1.455 άντρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν 60άρηδες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βάδην επί τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την ταχύτητα εξέλιξης του καρκίνου και τον κίνδυνο εξάπλωσής του.

Το περπάτημα με αργό βήμα, δεν παρέχει ανάλογο όφελος, γράφουν στην επιθεώρηση «Cancer Research».

Ωστόσο, οι επιστήμονες προσθέτουν πως οι εθελοντές τους που περπατούσαν περισσότερο ήταν πιο νέοι σε ηλικία, πιο αδύνατοι και μη καπνιστές – παράγοντες που επίσης είναι προς όφελος όσων έχουν καρκίνο του προστάτη.

Οι εθελοντές της νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, έπασχαν από τοπικό καρκίνο του προστάτη (δεν είχε εξαπλωθεί πέρα από το σημείο εμφάνισής του).

Οι εθελοντές είπαν πόση ώρα γυμνάζονταν την εβδομάδα και τι είδους άσκηση έκαναν.

Στη διάρκεια 31 μηνών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 117 περιπτώσεις υποτροπής, μετάστασης ή θανάτου εξαιτίας του καρκίνου.

Όσοι ασθενείς περπατούσαν με γρήγορο βήμα, είχαν κατά 57% λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθεί η νόσος τους και άλλες τόσες λιγότερες να μετασταθεί – συνεπώς, αντίστοιχη μείωση ίσχυε και για τον κίνδυνο θανάτου από αυτήν.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το βάδην μετά τη διάγνωση, επιβραδύνει ή ακόμα και αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο το καθοριστικό είναι η ταχύτητα του περπατήματος: όσο πιο γρήγορα, τόσο μεγαλύτερο το όφελος.

Αυτό πιθανώς σχετίζεται με το ότι το γρήγορο περπάτημα μειώνει τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα, οι οποίες έχει διαπιστωθεί σε πειράματα στο εργαστήριο πως ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

ΠΗΓΗ: ygeia.tanea.gr