• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ

Η γεύση του μας συντροφεύει από το ξεκίνημα της ημέρας με το «καλημέρα σας», μας τονώνει σε περιόδους έντονης εργασίας και μας κάνει παρέα τα απογεύματα με φίλους. Ο λόγος για τον καφέ, μια συνήθεια παντός καιρού και περιστάσεων.

Η γεύση του μας συντροφεύει από το ξεκίνημα της ημέρας με το «καλημέρα σας», μας τονώνει σε περιόδους έντονης εργασίας και μας κάνει παρέα τα απογεύματα με φίλους. Ο λόγος για τον καφέ, μια συνήθεια παντός καιρού και περιστάσεων. Άλλοι τον προτιμούν για τη γεύση του, άλλοι για τη ζωντάνια που δίνει, πολύ λίγοι όμως γνωρίζουν ποια είναι τα πραγματικά οφέλη ενός φλιτζανιού καφέ.

Καφές και τόνωση

Η σχέση του καφέ με την τόνωση και την ευεξία για τους περισσότερους έχει να κάνει κυρίως με την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Η καφεΐνη δρα στον οργανισμό αυξάνοντας την προσοχή και τη συγκέντρωση, μειώνοντας την πνευματική κόπωση, ενώ μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να προσφέρει ήπια τονωτική δράση στον οργανισμό , βοηθώντας μας σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς μας, όπως στην εργασία, στο διάβασμα αλλά και κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 80mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου κατά μέσο όρο 100mg καφεΐνης.

Ευεξία

Μια άγνωστη για πολλούς πτυχή του καφέ που συνδέεται με την ευεξία είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Ο καφές περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών (χλωρογενικό, καφεϊκό, φερουλικό και p-κουμαρικό οξύ, μελανοϊδίνες). Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά των τροφίμων που «μάχονται» κατά της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας, για αυτό έχουν συνδεθεί με τη νεότητα και την πρόληψη νόσων. Σήμερα, όλο και πιο έντονα μελετάται η δράση των αντιοξειδωτικών του καφέ σε διάφορες χρόνιες ή εκφυλιστικές ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, η νόσος του Πάρκινσον κ.α.

Επιπλέον, στις μέρες μας κυκλοφορούν στην αγορά και ποικιλίες καφέ που είναι πιο πλούσιες σε πολυφαινόλες, καθώς περιέχουν στη σύνθεσή τους και πράσινους κόκκους καφέ.

Ενυδάτωση

Η ήπια διουρητική δράση του καφέ τον είχε συνδέσει εδώ και χρόνια με την αφυδάτωση. Σήμερα πλέον, όλες οι συστάσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν πως όλα τα ροφήματα που έχουν ως βασικό συστατικό τους το νερό, όπως το γάλα, οι χυμοί αλλά και ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας σε υγρά. Μάλιστα, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης αναφέρει πως η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης δεν φαίνεται να έχει μακροχρόνια αρνητική επίδραση στην ενυδάτωση του οργανισμού και για την ακρίβεια ο καφές και τα υπόλοιπα καφεϊνούχα ροφήματα μπορούν να προσμετρήσουν στην ημερήσια πρόσληψη υγρών.

Μπορούμε λοιπόν να επωφεληθούμε από τις τονωτικές και όχι μόνο ιδιότητες του καφέ, παραμένοντας καθημερινά εντός του ορίου των 400mg καφεΐνης την ημέρα κατανέμοντάς τα μέσα στην ημέρα.

ΠΗΓΗ: nutrimed.gr