• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

18 οι νεκροί από το E.coli – Απειλεί με μηνύσεις και η Πορτογαλία

Μια γυναίκα είναι το 17ο θύμα του φονικού βακτηριδίου στη Γερμανία. Εξαπλώνεται η ανησυχία αλλά και η κρίση στις σχέσεις του Βερολίνου με Ισπανία και Πορτογαλία.

Μια γυναίκα είναι το 17ο θύμα του φονικού βακτηριδίου στη Γερμανία. Εξαπλώνεται η ανησυχία αλλά και η κρίση στις σχέσεις του Βερολίνου με Ισπανία και Πορτογαλία.

 

Με το νέο θάνατο ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία στην Ευρώπη ανέρχεται σε 18, καθώς ήδη έχει χάσει τη ζωή του και ένας άνθρωπος στη Σουηδία.


Νέο θύμα του βακτηρίου είναι μια 81χρονη γυναίκα, η οποία πέθανε στη διάρκεια της νύχτας, διευκρίνισε εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν.

Το λιμάνι του Αμβούργου παραμένει το επίκεντρο της μόλυνσης από το βακτήριο, η πηγή του οποίου παραμένει άγνωστη. Το νοσοκομείο στο οποίο πέθανε η 81χρονη νοσηλεύονται επίσης 102 ασθενείς(μεταξύ τους 27 παιδιά), οι οποίοι υποφέρουν από ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ), μια σοβαρή επιπλοκή του βακτηρίου EHEC η οποία πλήττει τα νεφρά.

Το νοσοκομείο που αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της μεγάλης προσέλευσης ασθενών απευθύνει επίσης έκκληση για δωρεές αίματος.

Περίπου 2.000 άνθρωποι νοσούν στη Γερμανία. Κρούσματα, όμως, έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ. Όλα τα κρούσματα συνδέονται, καθώς φαίνεται, με τη Γερμανία, αφού και οι ασθενείς στις ΗΠΑ, είχαν περάσει από τη χώρα.

Το βακτήριο προκαλεί αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σύστημα και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ουραιμικό και αιμολυτικό σύνδρομο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη, επιβεβαίωσε την ταυτότητα του βακτηρίου, το οποίο είναι ένα σπάνιο στέλεχος του Escherichia coli, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πηγή της μόλυνσης εξακολουθεί να αποτελεί το αντικείμενο έρευνας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το στέλεχος του E.coli που προκάλεσε θανάτους στη Γερμανία δεν είχε εντοπιστεί ποτέ ως τώρα σε επιδημία.

Κινέζοι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Πεκίνου στην πόλη Σενζέν, που ανέλυσαν τα γονίδια του στελέχους, είπαν ότι περιέχει γονίδια που το καθιστούν ανθεκτικό σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών και είναι πολύ τοξικό.

Ζητά αποζημίωση και η Πορτογαλία
Μετά την Ισπανία και η Λισσαβώνα προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί της από τον πανικό που προκλήθηκε λόγω του επικίνδυνου βακτηρίου.

«Σε μία εβδομάδα είχαμε ήδη μια ζημιά της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να εντοπίσει γρήγορα τους υπευθύνους και να αποζημιώσει τις χώρες στην παραγωγή των οποίων υπήρξε αρνητικός αντίκτυπος. Η Ισπανία είναι η χώρα που ζημιώθηκε περισσότερο, αλλά και η Πορτογαλία επλήγη πολύ», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας Αντόνιο Σεράνο.

Οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών στην Πορτογαλία κατέγραψαν τις τελευταίες ημέρες πτώση των πωλήσεών τους λόγω του πανικού που προκλήθηκε γύρω από τα ισπανικά λαχανικά, για τα οποία υπήρχαν αρχικά υποψίες ότι έφεραν το βακτήριο E.coli 0104.

 

ΠΗΓΗ:newsit.gr