• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Φάρμα στη Γερμανία «δείχνουν» οι Αρχές ως εστία του βακτηρίου Ε.coli

Μια φάρμα στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ίλτσεν θεωρούν οι Αρχές ως εστία του βακτηρίου E.coli, ωστόσο, αναμένονται περαιτέρω εξετάσεις για την επιβεβαίωση.

Μια φάρμα στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ίλτσεν θεωρούν οι Αρχές ως εστία του βακτηρίου E.coli, ωστόσο, αναμένονται περαιτέρω εξετάσεις για την επιβεβαίωση.

Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί αρχικά κατηγόρησαν την Ισπανία για το βακτήριο, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις εξαγωγές της χώρας της Ιβηρικής.

Ο επικεφαλής της φάρμας αρνείται κατηγορηματικά ότι οι καλλιέργειές του φέρουν την ευθύνη.

Ο Κλάους Βέρμπεκ, διευθυντής της φάρμας «Gaertnerhof Bienenbuttel» δήλωσε στη Neue Osnabrucker Zeitung ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν λιπάσματα στην παραγωγή της φύτρας φασολιών και ότι δεν υπάρχουν ζώα στο αγρόκτημα παραγωγής βιολογικών προϊόντων.

«Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιον τρόπο μπορούν να συνδεθούν οι διαδικασίες που έχουμε εδώ και οι κατηγορίες...Τα φύτρα αναπτύσσονται μόνο από σπόρους και νερό, δεν χρησιμοποιείται καθόλου λίπασμα. Ούτε χρησιμοποιούνται ζωικά λιπάσματα σε άλλα τμήματα της φάρμας» δηλώνει.

Η φάρμα βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ίλτσεν, 70χλμ νότια του Αμβούργου και παράγει φύτρα οσπρίων και λαχανικών που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τη φάρμα και συμβούλευσαν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν φύτρα φασολιών.

Μία γειτόνισσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι γνωρίζει καλά τον Κλάους Βέρμπεκ και ότι ασχολείται με τη βιολογική γεωργία εδώ και πολλά χρόνια.

Ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε ότι έχουν προκύψει περαιτέρω στοιχεία που υποδεικνύουν την εν λόγω φάρμα ως πηγή ή μία από τις πηγές της μόλυνσης.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η φάρμα παρήγε φύτρα φασολιών, ραπανιών, ρόκας και τριφυλλιού. Τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαδεδομένα στη Γερμανία και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και στα σάντουιτς.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της φάρμας στην Κάτω Σαξονία, Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους μήπως το εν λόγω αγρόκτημα δεν είναι η μοναδική εστία της μόλυνσης, ενώ ο Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε ότι είναι πιθανόν τα μολυσμένα προϊόντα να έχουν περάσει σε πολλά είδη διατροφής.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Ντάνιελ Μπαρ δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD: «Έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι η εταιρεία στην περιοχή Ιλζεν αποτελεί πηγή στης μόλυνσης, αλλά πρέπει να περιμένουμε επιβεβαίωση από τις εργαστηριακές έρευνες».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει ειδικούς ασφάλειας τροφίμων στη Γερμανία, προκειμένου να βοηθήσουν τις αρχές να ανιχνεύσουν την προέλευση της επιδημίας.

Αποζημιώσεις ετοιμάζει η ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα  την πρόθεσή της να προτείνει οικονομικές αποζημιώσεις για να βοηθήσει τους παραγωγούς λαχανικών και φρούτων, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν μετά την επιδημία του φονικού βακτηρίου E.coli.

Την Τρίτη πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο έκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας για το θέμα, στη διάρκεια της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αποζημίωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προσδιόρισε το ποσό των αποζημιώσεων.

Η πορεία των εξαγωγών ισπανικών φρούτων και λαχανικών δεν έχει εξομαλυνθεί, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ισπανική Ομοσπονδία παραγωγών-εξαγωγών φρούτων και λαχανικών (Fepex), η οποία προσθέτει ότι το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά οπωροκηπευτικά έχει αρνητικές συνέπειες.

Ενοχλημένη η Μαδρίτη

Παράλληλα, η Ισπανία ζήτησε επανεξέταση του μηχανισμού διατροφικού συναγερμού της ΕΕ και επανέλαβε ότι περιμένει εξηγήσεις από τις γερμανικές Αρχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση.

«Θα εκφράσω την ανησυχία μας για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση της κρίσης, καθώς αυτό είχε σοβαρές συνέπειες στα συμφέροντα της χώρας μας» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Λέιρε Παχίν κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Λουξεμβούργου με τους ομολόγους της της ΕΕ.

«Συνεχίζουμε να μην διαθέτουμε επίσημη και επιβεβαιωμένη πληροφόρηση για την προέλευση» της επιδημίας, υπογράμμισε.

«Πρέπει να ενεργήσουμε έτσι ώστε να αποτραπεί μια επανάληψη της κατάστασης, καθώς είχαμε σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από την Κομισιόν να βελτιώσει και να ενισχύσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς συναγερμού για τα τρόφιμα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πολύ δριμεία κατόπιν, ενώ δεν υπήρχαν αποδείξεις και η Ισπανία τιμωρήθηκε» υπογράμμισε ο αντιπρόσωπος της Γαλλίας στο Λουξεμβούργο. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας δεν μετέβη στο Λουξεμβούργο.

Η Γερμανίδα υφυπουργός Υγείας Ανέτ Βίντμαν-Μάουζ υπεραμύνθηκε της απόφασης να σημάνει συναγερμός για τα αγγούρια που παράγονται στην Ισπανία.

«Η μόλυνση που προκλήθηκε από τον παθογόνο παράγοντα είναι τόσο επιθετική και η αύξηση των κρουσμάτων τόσο μαζική στο Αμβούργο, στη βόρεια Γερμανία, στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν που έπρεπε να εξετάσουμε κάθε εκδοχή» εξήγησε.

«Είχαμε μια υποψία και εξαιτίας αυτού δικαιολογείτο να δώσουμε συστάσεις στον πληθυσμό να μην καταναλώνει ωμές σαλάτες και να δώσουμε συστάσεις υγιεινής. Είναι ένα καθήκον που έχουμε απέναντι στον πληθυσμό. Το υγειονομικό σύστημα πρόληψης πρέπει να εξετάζει κάθε εκδοχή» τόνισε.

Η επιδημία έχει προκαλέσει το θάνατο 22 ανθρώπων, εκ των οποίων 21 στη Γερμανία και ένας στην Σουηδία.

ΠΗΓΗ:in.gr