• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Επικίνδυνο το solarium

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2010, έλεγξε, σε 10 κράτη – μέλη (Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία), τα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος (sun beds), τα γνωστά μας σολάριουμ. Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν απογοητευτικά:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2010, έλεγξε, σε 10 κράτη – μέλη (Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία), τα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος (sun beds), τα γνωστά μας σολάριουμ. Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν απογοητευτικά:

  • Ένα στα εφτά σολάριουμ παραβίαζε τα όρια της UV ακτινοβολίας.
  • Δεν ενημερώνονταν οι καταναλωτές, για τη σωστή χρήση του σολάριουμ.
  • Δεν προειδοποιούνταν οι καταναλωτές, για τους πιθανούς κινδύνους, από τη χρήση του σολάριουμ.

Ο Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, κ. John Dalli, δήλωσε: «Ανησυχώ, γιατί ένα υψηλό ποσοστό σολάριουμ και παρεχόμενων υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος δε σέβεται τους κανόνες ασφάλειας. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος διπλασιάζονται, κάθε 15-20 χρόνια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, από τα κράτη – μέλη, να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται, από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια. Επίσης, ζήτησε, από τη βιομηχανία, μέχρι το τέλος του 2011, να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό, για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας, για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και συμβουλές και προειδοποιήσεις, για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν, με τεχνητά μέσα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δεν πιστεύει, σε κώδικες δεοντολογίας, ούτε, σε διετείς προθεσμίες, όταν κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών. Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τους καταναλωτές:

  • Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία, για τις συσκευές χαμηλής τάσης, (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός, για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC). Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα, από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται, από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, σε καταναλωτές.
  • Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:

  • από ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα.
  • από ανθρώπους, με κρεατοελιές.
  • από ανθρώπους, με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
  • από ανθρώπους, με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.
  • Ο χρόνος παραμονής, στο σολάριουμ, εξαρτάται, από τον τύπο του δέρματός μας.
  • Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε, με αυτόν τον τρόπο.

Η Επιστημονική Επιτροπή, για τα καταναλωτικά προϊόντα, της Ε.Ε. επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά, μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, για τα πλήρη αποτελέσματά της, στην υγεία μας. Θα χρειαστούν πολλά, ακόμη, χρόνια, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Όμως, η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος, στα μάτια.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνιστά, στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα.

ΠΗΓΗ: ΚΕΡΚΑ