• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Νέες θεραπείες υπόσχονται καλύτερη αντιμετώπιση του μελανώματος

Οι ασθενείς με προηγμένο καρκίνο του δέρματος ενδεχομένως να επωφεληθούν από δύο νέες θεραπείες που παρατείνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Οι ασθενείς με προηγμένο καρκίνο του δέρματος ενδεχομένως να επωφεληθούν από δύο νέες θεραπείες που παρατείνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Η δραστική ουσία βεμουραφενίμπη φαίνεται να δίνει στον ασθενή καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, απ’ ότι η χημειοθεραπεία. Δοκιμάστηκε σε ομάδα 675 ασθενών με προχωρημένου σταδίου μελάνωμα.

Μια άλλη δραστική ουσία που χορηγείται ενδοφλέβια, η ιπιλιμουμάμπη, παρατείνει επίσης το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια μελέτης, το 84% των ασθενών που πήρε βεμουραφενίμπη σε μορφή δισκίου, δύο φορές την ημέρα, εξακολουθούσε να είναι εν ζωή έξι μήνες αργότερα. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 64% σε όσους είχαν υποβληθεί στην συνήθη χημειοθεραπεία.

Η δραστική ουσία επιδρά πάνω στο ελαττωματικό γονίδιο BRAF το οποίο εντοπίζεται στους μισούς ασθενείς με ανίατες μορφές καρκίνου που έχει δώσει μεταστάσεις και σε άλλα όργανα του σώματος.

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν «εντυπωσιακά», και οι Βρετανοί ερευνητές που διενεργούσαν τη μελέτη την σταμάτησαν πρόωρα, ώστε οι συμμετέχοντες-ασθενείς από τις ομάδες ελέγχου να λάβουν επίσης βεμουραφενίμπη.

Η περαιτέρω διερεύνηση των δεδομένων αποκάλυψε ότι η δραστική ουσία μείωσε τον κίνδυνο επιδείνωσης της ασθένειας κατά 74%, συγκριτικά με την χημειοθεραπεία.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα ξεχωριστής μελέτης έδειξαν ότι η χορήγηση μιας ενδοφλέβιας δόσης ιπιλιμουμάμπης, μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με προηγμένου σταδίου μελάνωμα.

Αρκετοί ασθενείς κατάφεραν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν καταλήξει εντός ημερών ή και μηνών. Τουλάχιστον ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα κατάφερε να επιβιώσει πέντε χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η βεμουραφενίμπη μπορεί να χορηγηθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως των ωοθηκών, του θυρεοειδούς αδένα και του παχέος εντέρου.

Και οι δυο δραστικές ουσίες έχουν τεθεί στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να πάρουν άδεια κυκλοφορίας, κάτι που μπορεί να συμβεί τους προσεχείς μήνες.

Παραμένει, πάντως, άγνωστο αν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας των χωρών-μελών της Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσουν την χρήση των δύο δραστικών ουσιών, που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μάραϊς που εργάζεται στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου και κατάφερε με την έρευνα του να αποδείξει τη σημασία του γονιδίου BRAF στο μελάνωμα εξηγεί ότι «πρόκειται για την σπουδαιότερη εξέλιξη στην θεραπεία του μελανώματος τα τελευταία 30 χρόνια. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για πρώτη φορά μια στοχευμένη θεραπεία μπορεί να έχει αποτέλεσμα στο μελάνωμα και θα αλλάξει έτσι την γραμμή αντιμετώπισης της ασθένειας.»

Το κακοήθες μελάνωμα γίνεται αιτία θανάτου περισσοτέρων από 2.000 ατόμων μόνο στην Μ.Βρετανία κάθε χρόνο, ενώ περισσότερα από 11.000 άτομα εκδηλώνουν μελάνωμα ετησίως.

ΠΗΓΗ:in.gr