• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα ψηλά τακούνια οδηγούν στην αρθρίτιδα

Οι γυναίκες που φορούν ολημερίς ψηλά τακούνια ή ίσια παπούτσια που δεν ταιριάζουν καλά στα πόδια τους, θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως αρθρίτιδας, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.

Οι γυναίκες που φορούν ολημερίς ψηλά τακούνια ή ίσια παπούτσια που δεν ταιριάζουν καλά στα πόδια τους, θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως αρθρίτιδας, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.

Τα ψηλά τακούνια αλλοιώνουν τη στάση του σώματος και αυξάνουν τις πιέσεις στους άκρους πόδες, στους αστραγάλους και στην άρθρωση του γόνατος, με συνέπεια να ανοίγουν το δρόμο για την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας – της πιο συχνής μορφής αρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στην φθορά των αρθρώσεων, η οποία προκαλείται από τραυματισμό ή από την τριβή των αρθρώσεων με το πέρασμα του χρόνου. Προκαλεί πόνο και δυσκαμψία και είναι εξαιρετικά συνηθισμένη στις γυναίκες, σύμφωνα με τη βρετανική Εταιρεία Ποδολόγων & Ποδιάτρων.

Επιπλέον, στις γυναίκες είθισται να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι στους άντρες.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άντρες και γυναίκες, το 25% των γυναικών φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια καθημερινά ή πολύ συχνά.

«Οι γυναίκες πρέπει να φορούν παπούτσια με στρογγυλή μύτη, με τακούνι μέγιστου ύψους 2-3 εκατοστών και με απορροφητικές σόλες», δήλωσε ο δρ Άντονυ Ρέντμοντ, λέκτορας Ρευματολογικής Ποδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και ερευνητής της Εταιρείας.

«Ειδάλλως, σύντομα θα βρεθούμε ενώπιον μιας “επιδημίας” αρθρίτιδας που θα οφείλεται στα ψηλοτάκουνα παπούτσια και στην λανθασμένη επιλογή ίσιων παπουτσιών».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τα κρούσματα οστεοαρθρίτιδας ήδη αυξάνονται, με 6 στους 10 ασθενείς να την εκδηλώνουν στα πόδια.

Εκτός από τα ακατάλληλα παπούτσια, άλλοι παράγοντες που ευθύνονται γι' αυτό είναι η παχυσαρκία και η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Η νέα δημοσκόπηση έδειξε ακόμη πως, απ’ όσους γυμνάζονται συστηματικά, το 77% και στα δύο φύλα δεν φορούν παπούτσια ειδικά σχεδιασμένα για το άθλημα της επιλογής τους.

Αυτό είναι τραγικό λάθος, κατά τον δρα Ρέντμοντ, διότι την ώρα που γυμναζόμαστε, ασκούνται στις αρθρώσεις μας δυνάμεις ίσες με το οκταπλάσιο του σωματικού βάρους μας – και έτσι οι πιέσεις στις αρθρώσεις είναι τεράστιες.

Ο δρ Ρέντμοντ συνιστά σε όποιον νιώθει πόνους ή ενοχλήματα στους άκρους πόδες ή στους αστραγάλους, να ζητήσει αμέσως τη συμβουλή ενός γιατρού, διότι η έγκαιρη θεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του.



Πηγή : Web Only