• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αιτία διαζυγίου οι πολύωρες μετακινήσεις

Το μποτιλιάρισμα σπάει τα νεύρα των οδηγών, αυξάνει το στρες και είναι χάσιμο χρόνου. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει πως αυξάνει κατακόρυφα και τις πιθανότητες διαζυγίου – ιδίως στα νέα ζευγάρια.

Το μποτιλιάρισμα σπάει τα νεύρα των οδηγών, αυξάνει το στρες και είναι χάσιμο χρόνου. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει πως αυξάνει κατακόρυφα και τις πιθανότητες διαζυγίου – ιδίως στα νέα ζευγάρια.

Όπως διαπίστωσαν σουηδοί ερευνητές, εάν ο ένας σύντροφος – συνήθως ο άντρας – περνάει 45 λεπτά ή περισσότερα σε κάθε διαδρομή προς τη δουλειά του, οι πιθανότητες διαζυγίου αυξάνονται κατά 40%.

Και αυτό, διότι όταν φτάσει στο σπίτι θα είναι πολύ κουρασμένος για να ασχοληθεί με οτιδήποτε αφορά την οικογένειά του, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος για καυγά και να αισθάνεται ο άλλος σύντροφος παραμελημένος.

Η μελέτη βασίστηκε σε στατιστικά στοιχεία από 2 εκατομμύρια ζευγάρια, τα οποία ήταν παντρεμένα ή συζούσαν την περίοδο 2000-2005.

Όπως διαπίστωσαν η δρ Έρικα Σάντοου, από το Τμήμα Κοινωνικής & Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Umeå, στη Σουηδία, και οι συνεργάτες της, στα ζευγάρια όπου ο ένας σύντροφος έκανε ολόκληρο ταξίδι για να φτάσει στη δουλειά του, ο άλλος σύντροφος συχνά αναγκαζόταν να βρει μια λιγότερο καλοπληρωμένη δουλειά, πιο κοντά στο σπίτι.

Το επακόλουθο ήταν να έχει μικρότερο ατομικό εισόδημα και να αναλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης απέναντι στο σπίτι και στα παιδιά, δεδομένου ότι ο άλλος σύντροφος βρισκόταν πολύ λιγότερες ώρες στο σπίτι.

Σε αυτά τα ζευγάρια, ο κίνδυνος διαζυγίου ήταν κατά 40% αυξημένος σε σύγκριση με τον γενικότερο μέσο όρο. Αν μάλιστα τα ζευγάρια βρίσκονταν στα δύο πρώτα χρόνια του γάμου ή της συμβίωσής τους, ο κίνδυνος να χωρίσουν ήταν ακόμα μεγαλύτερος.

Μετά τα δύο χρόνια, ο κίνδυνος εξακολουθούσε να είναι αυξημένος αλλά επειδή τα ζευγάρια έβρισκαν στρατηγικές για να εξομαλύνουν την κατάσταση, δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο στα δύο πρώτα χρόνια.

«Ένα από τα προβλήματα με τις πολύωρες επαγγελματικές διαδρομές είναι ότι συντηρούν τα στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να μένει κυρίως σπίτι για να μεγαλώνει τα παιδιά και τον άντρα να εργάζεται όλη μέρα για να συντηρεί την οικογένεια», σχολίασε η δρ Σάντοου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη καταδεικνύει τις συνέπειες του μποτιλιαρίσματος στην ζωή μας. Πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει το άγχος και το στρες, ενώ πριν από δύο μήνες διαπιστώθηκε πως μπορεί και να μας… χαζέψει, καθώς η εισπνοή των ρύπων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που αφορούν τη μάθηση και τη μνήμη.


Πηγή : Web Only