• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Εντείνονται οι έλεγχοι για εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

Την ένταση των ελέγχων για εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, ζητεί με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος.

Την ένταση των ελέγχων για εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, ζητεί με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι το ολικό χρώμιο αποτελεί μία από τις χημικές παραμέτρους παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Η ανώτατη επιτρεπτή συγκέντρωσή του στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης (παραμετρική τιμή) έχει οριστεί στην ως άνω οδηγία και την εθνική νομοθεσία στα 50μg/l ή 0,05 mg/l .

Η ανωτέρω παραμετρική τιμή των 50μg/l για το ολικό χρώμιο υιοθετήθηκε στην Οδηγία 98/83/ΕΚ με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) (Guidelines for drinking water quality), ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη «τις τεχνικές δυσκολίες αναλυτικής μέτρησης του εξασθενούς χρωμίου, καθώς και την έλλειψη τοξικολογικών δεδομένων για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου κατά την κατάποση», δεν προτείνει σχετική τιμή αποκλειστικά για το εξασθενές χρώμιο, αλλά το όριο των 0,05 mg/l, ήτοι 50μg/l για το συνολικό χρώμιο.

Υποχρεωτική

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, σε κάθε περίπτωση η τήρηση της ανωτέρω τιμής για το ολικό χρώμιο είναι υποχρεωτική και
οποιαδήποτε υπέρβαση της πρέπει να ανακοινώνεται από τους υπεύθυνους ύδρευσης στο κοινό, να διακόπτεται (υπό προϋποθέσεις) η παροχή του νερού και να αναλαμβάνονται αμέσως επανορθωτικές ενέργειες αποκατάστασης του προβλήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις νεότερες εξελίξεις στους τομείς των διεθνών τοξικολογικών και εργαστηριακών ερευνών και με στόχο:

  • Την εκτίμηση της παρουσίας και των επιπέδων εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
  • Τη διερεύνηση της μετατροπής άλλων μορφών χρωμίου σε εξασθενές μέσα στο δίκτυο ύδρευσης.
  • Τη διερεύνηση των επιπτώσεων των μεθόδων επεξεργασίας του νερού στην εμφάνιση του εξασθενούς χρωμίου στον τελικό καταναλωτή.

Κρίνεται σκόπιμο στα πλαίσια της συμπληρωματικής παρακολούθησης του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (άρθρο 7 παρ. 5 της –α- σχετ.) να γίνει μια συστηματική καταγραφή των συγκεντρώσεων του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, για μια περίοδο ενός έτους σε επίπεδο χώρας.

Για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν τα δείγματα νερού θα πρέπει να ληφθούν:

  • Από τα σημεία προέλευσης του νερού πριν την επεξεργασία του (γεωτρήσεις, επιφανειακά ύδατα κλπ).
  • Από το σημείο όπου το επεξεργασμένο νερό εισέρχεται στο δίκτυο διανομής.
  • Από σημεία στο δίκτυο διανομής (καθώς το τρισθενές χρώμιο μπορεί να μετατραπεί σε εξασθενές χρώμιο με την παρουσία οξειδωτικών ενώσεων.


Για αυτό το λόγο τα σημεία του δικτύου που θα επιλεγούν θα πρέπει να αντιστοιχούν στο μέγιστο χρόνο παραμονής του νερού στο δίκτυο). Η συχνότητα των δειγματοληψιών προτείνεται να είναι αντίστοιχη της προβλεπόμενης συχνότητας δειγματοληψιών για το συνολικό χρώμιο.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις για την παρακολούθηση του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

Από τους υπεύθυνους (ΟΤΑ, Δ.Ε.Υ.Α. κ.λ.π): Σε οργανωμένα εργαστήρια των Ο.Τ.Α, Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και σε ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια.

Από τις λοιπές αρμόδιες αρχές σε Δημόσια Κεντρικά και περιφερειακά εργαστήρια ή και εξειδικευμένα εργαστήρια άλλων
φορέων.

Ο κ. Δημόπουλος τονίζει ότι οι υπεύθυνοι (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ κλπ) και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξετάζουν την τήρηση των ως
άνω απαιτήσεων των εργαστηρίων και με έλεγχο της προσκόμισης του σχετικού πιστοποιητικού διαπίστευσης, εφόσον είναι ιδιωτικά ή συστήματος αναλυτικού ποιοτικού ελέγχου για τις υπόλοιπες περιπτώσεις εργαστηρίων, όπως αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΙ της νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr