• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Άντρες: Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο στο σεξ

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως η ηλικία δεν μειώνει την ερωτική επιθυμία ενός άντρα. Αν κάποιος έχει περάσει τα 45 και η λίμπιντό του έχει ελαττωθεί, θα πρέπει να αναζητήσει την αιτία στην γενικότερη φθορά της υγείας του.

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως η ηλικία δεν μειώνει την ερωτική επιθυμία ενός άντρα. Αν κάποιος έχει περάσει τα 45 και η λίμπιντό του έχει ελαττωθεί, θα πρέπει να αναζητήσει την αιτία στην γενικότερη φθορά της υγείας του.

Προγενέστερες θεωρίες είχαν δείξει πως όσο γερνούν οι άντρες, ελαττώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους, με συνέπεια να μειώνεται η ερωτική επιθυμία τους.

Σύμφωνα, όμως, με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, η τεστοστερόνη δεν ελαττώνεται εάν δεν υπάρξει πρόβλημα υγείας.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, το οποίο διεξήχθη στη Βοστώνη, μελέτησαν 325 άντρες ηλικίας 40 ετών και άνω.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί τρεις μήνες, υποβάλλοντάς τους σε πολλές εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και η μέτρηση των ορμονικών επιπέδων τους.

Όσοι είχαν καλή υγεία, δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στα επίπεδα της τεστοστερόνης τους. Όσοι όμως ήταν υπέρβαροι ή έπασχαν από καρδιαγγειακά προβλήματα, παρουσίασαν προοδευτική ελάττωση της τεστοστερόνης τους.

«Πολλοί πιστεύουν ότι η σχετιζόμενη με την ηλικία έλλειψη τεστοστερόνης συμβάλλει στην προοδευτική εκφύλιση της υγείας των ανδρών και ότι προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα, όπως η κόπωση και η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Χάντελσμαν, καθηγητής Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας & Ανδρολογίας στο πανεπιστήμιο.

«Η μελέτη μας όμως υποδηλώνει πως δεν είναι η ελάττωση της τεστοστερόνης η αιτία της φθίνουσας υγείας, αλλά μάλλον η φθίνουσα υγεία είναι η αιτία της μειωμένης τεστοστερόνης. Τα στοιχεία μας δείχνουν πως όταν υπήρχαν άλλα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και η καρδιοπάθεια, η τεστοστερόνη παρουσίαζε μικρή μείωση».

Και ο ύπνος

Η νέα μελέτη έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από τη δημοσίευση έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγου, που έδειξε πως η έλλειψη ύπνου ασκεί βαθιά επίδραση στα επίπεδα τεστοστερόνης και κατ’ επέκτασιν στην ερωτική επιθυμία των ανδρών.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές που την πραγματοποίησαν, όσοι άντρες κοιμούνται μόλις πέντε ώρες το βράδυ, παρουσιάζουν μείωση της τεστοστερόνης τους κατά 10% έως 15%, με τα χαμηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται κατά τις απογευματινές ώρες.


ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr