• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Θα γεννήσει µε τη µήτρα από την οποία γεννήθηκε!

Μια 56χρονη από τη Σουηδία θα δωρίσει στην κόρη της το αναπαραγωγικό της όργανο, το οποίο πλέον δεν χρειάζεται, ώστε η 25χρονη κοπέλα να µπορέσει να κάνει παιδιά.

Μια 56χρονη από τη Σουηδία θα δωρίσει στην κόρη της το αναπαραγωγικό της όργανο, το οποίο πλέον δεν χρειάζεται, ώστε η 25χρονη κοπέλα να µπορέσει να κάνει παιδιά
Ακόµη µία καινοτόµος επέµβαση στον τοµέα της υποβοηθούµενης αναπαραγωγής, µε µεταµόσχευση οργάνου αυτή τη φορά, πρόκειται να δοκιµαστεί στη Βρετανία. Μητέρα θα γίνει η πρώτη δωρήτρια µήτρας µε λήπτρια την κόρη της, η οποία δεν µπορεί να αποκτήσει παιδιά.

Η Εύα Οτονσον είναι 56ετών και θα δώσει στην κόρη της ένα όργανο το οποίο πλέονδεν χρειάζεται, τη µήτρα της. Η κόρη της Σάρα είναι 25 ετών και έχει γεννηθεί χωρίς αναπαραγωγικά όργανα. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, πρόκειται για µία σχετικά εύκολη επέµβαση αφού µεταξύ µάνας και κόρης υπάρχει ιστοσυµβατότητα.

Ετσι, σε περίπου έναν χρόνο, εφόσον όλα εξελιχθούν οµαλά, η Σάρα θακυοφορεί έναέµβρυο στην ίδιαµήτρα όπου είχε γίνει η σύλληψ η και ανάπτυξή της. «Η κόρη µου κι εγώ είµαστε ιδιαίτερα ορθολογίστριες και δεν µπήκαµε σε διαδικασία διαπραγµάτευσης. Είναι ένα όργανο το οποίο δεν χρειάζοµαι πλέον, αλλά το χρειάζεται το παιδί µου. ∆εν είναι καν νεφρός για νασκεφτείς ότι ίσως στο µέλλον χρειαστεί».Η ίδια σχολιάζει πωςαφού η κόρη της µπορείµε µεταµόσχευση µήτρας να φέρει στηζωή ένα παιδί και δεν µπορεί να σκεφτεί κάποιον αποτρεπτικό λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να αναζητήσειδότρια, και αφού η ίδια είναι πιοκατάλληλη, γιατί να µην το κάνει.

«Είµαι καθηγήτρια Βιολογίας και γνωρίζω πολύ καλά ότι η µήτρα είναι έναόργανο όπως όλα τα άλλα», λέειη Σάρα.Παρότι όµως η κόρη είναι βιολόγος, δεν είχε ποτέ σκεφτεί µία τέτοια λύση. Οταν της την πρότεινε η µητέρατης ένιωσε έκπληξη και ο µοναδικός προβληµατισµός και η ανησυχία της ήταν ότι η µητέρα της θα έπρεπε να υποστεί µία τόσο σηµαντικήεπέµβαση αφαίρεσηςτµήµατος τωνγεννητικών της οργάνων για να καταφέρει η ίδιανα φέρει στον κόσµο παιδιά. Η Σάρα που ζει και εργάζεται στη Στοκχόλµη πάσχει από το σύνδροµο Μayer Rokitansky Κuster Ηauser. Πρόκειται γιαµία διαµαρτία κατά τον σχηµατισµό του εµβρύου, η οποία έχει ως αποτέλεσµα το µωρό να γεννιέται χωρίς µήτρα και τµήµατα τουαιδοίου. Τοσύνδροµο προσβάλλειµία στις 5.000 γυναίκες καιδεν είναι γνωστό τι το προκαλεί. Οι περισσότερες γυναίκες µάλιστα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό µέχρι να φτάσουν στην εφηβεία οπότε δεν εµφανίζουν περίοδο.

Εάν η περίπλοκη µεταµόσχευση επιτευχθεί και τοσώµα της λήπτριας δεν απορρίψειτο µόσχευµα,τότε για να µείνει έγκυος θα πρέπει να υποβληθεί σε εξωσωµατική µε γονιµοποιηµένα ωάριααπό σπερµα τοζωάρια του συντρόφουτης, τα οποία θα τοποθετηθούν στη µήτρα της. Με αυτή τη διαδικασία κάθε έµβρυο που θα εµφυτευτεί στη µήτρα θα µπορούσε να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να εξελιχθεί σε βρέφος. «Προσπαθώ να µην επενδύσω συναισθηµατικά πολύ στην επιτυχία αυτής της επέµβασης. Θα ήταν κάτι που θα ήθελα πολύ, αλλά εάν δεν πετύχει δεν θα απογοητευτώ. Εξάλλου πάντα υπάρχει και η λύση της υιοθεσίας για όσους πραγµατικά θέλουν παιδί», λέει η 25χρονη.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ. ∆εν είναι ηπρώτη φορά που πραγµατοποιείται µια τέτοια προσπάθεια. Το 2000 είχαν µεταµοσχεύσει σε µία 26χρονη τη µήτρα µίας 46χρονης από τη Σαουδική Αραβία. Η λήπτρια, όµως, που είχε χάσει τη µήτρα της από παθολογικά αίτια, εµφάνισε επιπλοκές, µε αποτέλεσµα τρεις µήνες µετά την εµφύτευση να χρειαστεί να την αφαιρέσει. Από τότε ειδικοίγενετιστές, γυναικολόγοι και βιολόγοι έχουν κάνει αρκετές επεµβάσεις του είδους σε ζώα. Οι γιατροίστο Γκέτεµποργκ, πάντως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότιαυτή τη φορά η µεταµόσχευση σε ανθρώπους θα έχει επιτυχή έκβαση.

Πέραν από την περίπτωση της Σάρας, έχουν επιλέξειµε φυσιολογικά και ψυχολογικά κριτήρια δέκα ζευγάρια ως υποψήφια για κλινικές δοκιµές µεταµόσχευσης µήτρας. Η πρώτη επέµβαση έχει προγραµµατιστεί για την ερχόµενη άνοιξη και τα οκτώ ζευγάρια είναι µητέρες µε τις κόρες τους, οιοποίες πάσχουν από το σύνδροµο Μayer Rokitansky Κuster Ηauser. Τα άλλα δύο ζευγάρια αφορούν περιπτώσεις µε γυναίκες που έχασαν τη µήτρα της κατά τη διάρκεια του τοκετού και µε άλλες που είχαν προσβληθεί από καρκίνο του τραχήλου.

Στο πλαίσιο των επεµβάσεων που θα γίνει για τις µεταµοσχεύσεις, οι γιατροί εξηγούν πως η λήψη της µήτρας θα είναι σαν αυτή της υστερεκτοµής και θαδιαρκέσει τέσσερις ώρες. Ακολούθως, θα µεταµοσχευτεί στη λήπτρια,η οποία θα λάβει φάρµακα ώστε να µην απορρίψει ο οργανισµός της το µόσχευµα. Ετσι, σε έναν χρόνο από τη µεταµόσχευση θα µπορεί να είναι έτοιµη προς εµφύτευση εµβρύου. Επιπλέον, οι ειδικοί θα της επιτρέψουν να γεννήσει µόνο µε καισαρική τοµή προς αποφυγή οποιασδήποτε επιπλοκής. «Μπορεί σε όσους δεν γνωρίζουν λεπτοµέρειες να ακούγεται πιο απλή µία µεταµόσχευση µήτρας από µία µεταµόσχευση καρδιάς, νεφρών ή ήπατος, εντούτοις είναι τεχνικά µία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία», εξηγεί ο δρ Ματς Μπρανστορµ, υπεύθυνος της οµάδας στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Sahlgrenska. O ίδιος λέει πως «ηµεγαλύτερη επιπλοκή που θα µπορούσαµε να αντιµετωπίσουµε σε µία τέτοια επέµβαση είναι η αιµορραγία,καθώς επίσης και να βρούµε αρκετά επιµήκη αιµοφόρα αγγεία για να συνδέσουµε τη µήτρα».

ΠΗΓΗ:tanea.gr