Ο ίδιος βιολογικός μηχανισμός που προκαλεί μια σπάνια γενετική ασθένεια στα παιδιά, την προγηρία, οδηγώντας στην πρόωρη γήρανσή τους με ρυθμό επτά φορές πιο γρήγορο από τον φυσιολογικό, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι παίζει ρόλο στην διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Ο ίδιος βιολογικός μηχανισμός που προκαλεί μια σπάνια γενετική ασθένεια στα παιδιά, την προγηρία, οδηγώντας στην πρόωρη γήρανσή τους με ρυθμό επτά φορές πιο γρήγορο από τον φυσιολογικό, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι παίζει ρόλο στην διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation, δείχνει ότι τελικά τα γηρατειά δεν είναι απλώς μια παθητική βαθμιαία φθορά των κυττάρων, αλλά και ένας ενεργός βιολογικός μηχανισμός και, σαν τέτοιος, θα μπορούσε πιθανώς να «χειραγωγηθεί» από τους επιστήμονες, τουλάχιστον για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση του οργανισμού (καρκίνος, νόσος Αλτσχάιμερ, καρδιοπάθειες κ.α.).
Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πασχίζουν να ρίξουν φως στις βιολογικές διαδικασίες που ευθύνονται για τη γήρανση, ελπίζοντας να ανακαλύψουν φάρμακα που θα την καθυστερούν, χωρίς να λείπουν και οι υπεραισιόδοξοι που ονειρεύονται την ανακάλυψη του ελιξιρίου της αιώνιας νεότητας.
Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στα τελομερή, τα προστατευτικά τμήματα στις άκρες των χρωμοσωμάτων (μοιάζουν με τα πλαστικά καλύμματα στις άκρες των κορδονιών των παπουτσιών), τα οποία κοντένουν με το πέρασμα του χρόνου και, μαζί με αυτά, μικραίνει και η ζωή, καθώς τα κύτταρα φθείρονται ταχύτερα.
Όμως η νέα έρευνα του Δρ Κόλινς, στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Ανθρωπίνου Γονιδιώματος των ΗΠΑ δείχνει ότι η ίδια τοξική πρωτεΐνη που ευθύνεται για τη σπάνια διαταραχή της πρόωρης γήρανσης των παιδιών, παίζει ρόλο-κλειδί και στην φυσιολογική γήρανση των κυττάρων. Τα παιδιά με προγηρία (παλιότερα γνωστή ως «σύνδρομο Χάτσινσον-Γκίλφορντ») χάνουν τα μαλλιά τους, αποκτούν ρυτίδες, αρτηριοσκλήρυνση και αρθριτικά, συχνά πεθαίνοντας μέχρι την ηλικία των 13 ετών.
Το 2003, ο Δρ Κόλινς και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η προγηρία προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο LMNA, το οποίο ελέγχει την παραγωγή της τοξικής πρωτεΐνης προγηρίνης. Τώρα, διαπιστώνεται ότι η ίδια ουσία δεν παράγεται σε μεγάλες ποσότητες μόνο στα παιδιά με την διαταραχή, αλλά και -σε μικρότερες ποσότητες- στα κύτταρα κάθε ανθρώπου.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Δρ Κόλινς η προγηρίνη και τα τελομερή συσχετίζονται, καθώς όταν τα τελευταία γίνονται πιο κοντά, «πυροδοτείται» η παραγωγή της τοξικής πρωτεΐνης, στέλνοντας στο σώμα το σήμα ότι το κύτταρο πλησιάζει στο τέλος της ζωής του.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, κατ’ αρχήν για την εμπλοκή της παραγωγής υπερβολικής προγηρίνης, η οποία είναι μια μεταλλαγμένη μορφή μιας φυσιολογικής κυτταρικής πρωτεΐνης, της λαμίνης Α, η οποία βοηθάει στη διατήρηση της δομής του πυρήνα του κυττάρου.
Ο Δρ Κόλινς παραδέχτηκε ότι χρειάζονται πολλές ακόμα μελέτες για να αποκτηθεί ο πλήρης βιολογικός μηχανισμός της γήρανσης. «Σαφώς δεν έχουμε ακόμα μια ολοκληρωμένη εικόνα», επεσήμανε. Τόνισε όμως η ανακάλυψη του νέου βιοχημικού «μονοπατιού» που ρυθμίζει το εσωτερικό «ρολόι» για την προγραμματισμένη γήρανση των φυσιολογικών κυττάρων, ανοίγει νέους πολλά υποσχόμενους δρόμους στην έρευνα. Υπογράμμισε ακόμα ότι η μελέτη των σπάνιων γενετικών ασθενειών μπορεί να ρίξει φως στην πιο κοινή από όλες τις καταστάσεις, τη γήρανση και τον θάνατο.
ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ/Reuters