• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων προκαλεί ο φόβος

Είναι γνωστό ότι ο φόβος και άλλες έντονες συναισθηματικές εμπειρίες συντελούν σε ισχυρές και επώδυνες αναμνήσεις. Έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, αναδεικνύει έναν νέο τρόπο που τα συναισθήματα επηρεάζουν την μνήμη.

Είναι γνωστό ότι ο φόβος και άλλες έντονες συναισθηματικές εμπειρίες συντελούν σε ισχυρές και επώδυνες αναμνήσεις. Έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, αναδεικνύει έναν νέο τρόπο που τα συναισθήματα επηρεάζουν την μνήμη.

Το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, τα αμύγδαλα, περιλαμβάνουν τον ιππόκαμπο, το κόμβο αναμετάδοσης της μνήμης, για την παραγωγή νέων νευρώνων.

Σε μια κατάσταση που προκαλεί φόβο στον άνθρωπο, οι νεογέννητοι νευρώνες ενεργοποιούνται από τα αμύγδαλα και ίσως παρέχουν ένα «κενό σημείο» όπου αποτυπώνεται η νέα επώδυνη ανάμνηση. Με εξελικτικούς όρους αυτό σημαίνει ότι οι νέοι νευρώνες είναι πιθανόν να μας βοηθούν να θυμηθούμε αυτό που μας προκάλεσε τον φόβο.

Η Δρ Ντανιέλα Κάουφερ που ηγήθηκε της έρευνας εξηγεί ότι «θυμόμαστε τα επώδυνα συναισθηματικά γεγονότα πιο έντονα, από καθημερινές καταστάσεις και είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι συνδέσεις μεταξύ των αμυγδάλων και του ιππόκαμπου μας βοηθούν να κωδικοποιήσουμε τις συναισθηματικές αυτές πληροφορίες. Η έρευνα μάς δείχνει ότι η εισαγωγή δεδομένων στα αμύγδαλα ωθεί τον ιππόκαμπο να παράγει νέους νευρώνες από έναν μοναδικό πληθυσμό νευρικών βλαστοκυττάρων. Αυτό συντελεί σε εντελώς νέα κύτταρα που ενεργοποιούνται ως αντίδραση στην παροχή συναισθηματικής πληροφορίας.»

Τα νέα αυτά στοιχεία αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο διαχείρισης τόσο του συνδρόμου μετατραυματικού στρες καθώς και άλλων καταστάσεων που προκαλούνται από την ελλειμματική ρύθμιση της συναισθηματικής μνήμης.

«Πολλές συναισθηματικές διαταραχές περιλαμβάνουν διαταραγμένες συναισθηματικές αναμνήσεις όπως το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, η κατάθλιψη και το άγχος. Πιστεύουμε ότι οι νεογέννητοι νευρώνες μπορεί να παίζουν ρόλο στην δημιουργία των συναισθηματικών αναμνήσεων», συμπληρώνει η Δρ Κάουφερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα αυτά στοιχεία δημοσιεύονται έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση από τον Φρεντ Γκέιτζ του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών «Salk» της Καλιφόρνια, ότι ο σχηματισμός νέων αναμνήσεων σχετίζεται με αυξημένη δραστηριοποίηση νεογέννητων νευρικών κυττάρων ηλικίας δύο εβδομάδων, στην περιοχή του ιππόκαμπου, τα οποία πηγάζουν από ενήλικα νευρικά βλαστοκύτταρα. Τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα φαίνεται ότι διαχωρίζονται διαρκώς σε νέα νευρικά κύτταρα (περίπου 100 καθημερινά), ωστόσο οι μισοί από τους νεογέννητες νευρώνες είναι καταδικασμένοι σε θάνατο, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την γέννησή τους. Αν ωστόσο δραστηριοποιηθούν έντονα, όπως κατά την διαδικασία αφομοίωσης πολύπλοκων πληροφοριών, θα επιβιώσουν περισσότεροι νεογέννητοι νευρώνες και ενδεχομένως θα βοηθήσουν στην εδραίωση νέων αναμνήσεων στον εγκέφαλο.

ΠΗΓΗ:health.in.gr