• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Κίνδυνος παιδικής παχυσαρκίας από την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης

Τρία στα τέσσερα νήπια προσλαμβάνουν τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία.

Τρία στα τέσσερα νήπια προσλαμβάνουν τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα για την παιδική παχυσαρκία και την πρόσκληψη πρωτεΐνης, που παρουσιάστηκε από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού», στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα που έλαβε χώρα υπό μορφή μελέτης παρατήρησης συμμετείχαν 300 μητέρες με νήπια ηλικίας 1-3 ετών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, αναδεικνύοντας, μέσω της καταγραφής ημερήσιων ημερολογίων με τα γεύματα που καταναλώνουν τα νήπια, την ύπαρξη μη ισορροπημένης διατροφής, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τις μητέρες να καταγράψουν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια όλα όσα καταναλώνει το παιδί τους μέσα σε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες (2 ημέρες εβδομάδας και το Σαββατοκύριακο), συμπεριλαμβάνοντας όλα τα τρόφιμα και ροφήματα, καθώς και τυχόν συμπληρώματα διατροφής π.χ. βιταμίνες.

Πιο αναλυτικά οι μητέρες κατέγραψαν:

  • Τύπο του γεύματος (πρωϊνό, δεκατιανό, μεσημεριανό κ.τ.λ.)
  • Περιγραφή του γεύματος (και τα κύρια συστατικά παρασκευής του σπιτικού γεύματος)
  • Ποσότητα κατανάλωσης
  • Είδος της τροφής που καταναλώθηκε (βρεφικό προϊόν, σπιτικό, τυποποιημένο κ.τ.λ.)
  • Προετοιμασία του γεύματος (για όλη την οικογένεια ή ειδικά για το μωρό)
  • Μέρος όπου καταναλώθηκε το γεύμα (σπίτι ή εκτός σπιτιού)
  • Κατανάλωση του γεύματος από όλη την οικογένεια ή μονάχα από το παιδί

Στη συνέχεια, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Μαρία Σκουρολιάκου (καθηγήτρια του Χαροκόπιου Πανεπιστημίου Αθηνών) ανέλαβε την ανάλυση των 1.200 ημερήσιων διαιτολογίων (300 μητέρες x 4 ημερήσια ημερολόγια).

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε κωδικοποίηση των τροφών που αναγράφονταν στα διαιτολόγια, εισαγωγή κωδικοποιημένων διαιτολογίων στο πρόγραμμα USDA, θρεπτική ανάλυση τους σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, σύγκριση της ημερήσιας πρόσληψης θρεπτικών συστατικών με DRIs (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη).

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο σύνολο του δείγματος αλλά και τις επιμέρους ηλικιακές ομάδες (1-2 ετών και 2-3 ετών).

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι:

  • Η πρωτεϊνική πρόσληψη των νηπίων είναι ιδιαίτερα υψηλή, τέσσερις φορές παραπάνω από την συνιστώμενη κατά μέσο όρο.
  • Τα νήπια που πίνουν γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (1,5γρ./100ml) προσλαμβάνουν κατά μέσο όρο τη μισή ποσότητα πρωτεΐνης σε σύγκριση με τα νήπια που πίνουν νηπιακό γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ή φρέσκο γάλα.
  • Τα νήπια που πίνουν γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ξεπερνούν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης μόνο με το γάλα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν την ανάγκη για ισορροπημένη και εξειδικευμένη διατροφή, καθώς σύμφωνα με άλλες έρευνες στο αντικείμενο αυτό, τα ποσοστά νηπιακής και παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία ξεπερνώντας το 20%, κατατάσσοντάς την στη χώρα με τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, με μία από τις βασικότερες αιτίες τη μη ισορροπημένη διατροφή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τους ειδικούς, το γάλα αποτελεί μία από τις βασικές τροφές για την ανάπτυξη του βρέφους και αργότερα του νηπίου. Είναι απαραίτητο όμως να δίνεται γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (<2γρ./100ml), γιατί το νήπιο χρειάζεται πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και από άλλες τροφές, όπως είναι το κρέας, το ψάρι και το αυγό. Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη στα διάφορα γάλατα διαφέρει, με την επιλογή του σωστού γάλακτος μπορεί εύκολα να μειωθεί η συνολική πρωτεϊνική πρόσληψη.

ΠΗΓΗ: health.in.gr