• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Το πρόσωπο «καθρέφτης» της υγείας

Το πρόσωπο μπορεί να κρύβει πολλά μυστικά για την υγεία μας. Ιδιαίτερα το δέρμα έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι αποτελεί καθρέφτη του οργανισμού μας. Μια απλή ματιά λοιπόν στο πρόσωπό μας μπορεί να μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, όπως εξηγούν οι επιστήμονες:

Το πρόσωπο μπορεί να κρύβει πολλά μυστικά για την υγεία μας. Ιδιαίτερα το δέρμα έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι αποτελεί καθρέφτη του οργανισμού μας. Μια απλή ματιά λοιπόν στο πρόσωπό μας μπορεί να μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, όπως εξηγούν οι επιστήμονες: 

ΔΕΡΜΑ

Κοκκινίλες στο πρόσωπο

«Το κοκκίνισμα του προσώπου, μαζί με σπιθουράκια, το οποίο επιμένει, αποτελεί ένδειξη ροδόχρου νόσου και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ερύθημα εντροπής (που υποχωρεί στιγμιαία) ή ηλιακό έγκαυμα» τονίζει η επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας Καίτη Μουλοπούλου - Καρακίτσου.

Η κοκκινίλα, με χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα γύρω από τη μύτη και τα μάγουλα, που έχει σχήμα πεταλούδας ή νυχτερίδας μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του ερυθηματώδους λύκου που είναι αυτοάνοσο νόσημα (ο οργανισμός επιτίθεται κατά των ίδιων των ιστών του). Το εξάνθημα αυτό επιδεινώνεται με την έκθεση στον ήλιο.

Τα κόκκινα μήλα, όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης, μπορεί να υποδηλώνουν μιτροειδοπάθεια (στένωση μιτροειδούς) κατά την οποία η μιτροειδής βαλβίδα της καρδιάς δεν ανοίγει πλήρως. «Το κοκκίνισμα του προσώπου μπορεί να υποδηλώνει επίσης υπέρταση, αν και δεν αποτελεί ειδικό σύμπτωμα» προσθέτει ο κ. Τσιούφης.

Βέβαια, στις γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης οι κοκκινίλες στο πρόσωπο και οι εξάψεις αποτελούν ένα συχνό σύμπτωμα που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές.

Ρυτίδες

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι οι ρυτίδες του προσώπου μπορεί να αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι για οστεοπόρωση. Αφού εξέτασαν 114 γυναίκες 40-50 ετών μετά την εμμηνόπαυση, ανακάλυψαν ότι αυτές που είχαν τις περισσότερες ρυτίδες είχαν και τα πιο εύθραυστα οστά. «Τα οστά και το δέρμα μοιράζονται κοινά δομικά στοιχεία – το κολλαγόνο» εξήγησε η ερευνήτρια Λούμπνα Παλ.

Κνησµός

Η φαγούρα στο πρόσωπο δείχνει δερματίτιδα εξ επαφής από καλλυντικά ή άλλη αιτία ή δερματογραφισμό (ερεθισμό του δέρματος στην τριβή ή την πίεση) λόγω αλλεργίας. «Προσοχή, όμως!» συμβουλεύει η κ. Μουλοπούλου. «Η φαγούρα και οι κοκκινίλες στο πρόσωπο (όπως και στις πτυχώσεις και στα γεννητικά όργανα) μπορεί να προειδοποιούν για σακχαρώδη διαβήτη. Συχνά, εμείς οι δερματολόγοι πρωτοδιαγιγνώσκουμε τον διαβήτη».

Αυξηµένη τριχοφυΐα

Η υπερτρίχωση στο πρόσωπο των γυναικών, ιδιαίτερα εάν συνδυάζεται με σπυράκια και ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα), υποδηλώνει υπερανδρογονισμό και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως σημειώνει η κ. Μουλοπούλου.

Αλλαγή χρώµατος

«Το γκρι χρώμα του προσώπου μπορεί να προειδοποιεί για αναπνευστικές νόσους, όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, ιδίως σε καπνιστές ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» λέει η κ. Μουλοπούλου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετή οξυγόνωση του οργανισμού.

Από την άλλη πλευρά, το κίτρινο δέρμα του προσώπου είναι σημάδι ίκτερου, από ηπατική ανεπάρκεια, απόφραξη χοληδόχου κύστης από χολολιθίαση ή αιμόλυση και θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον παθολόγο σας. Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα σε ορισμένες περιπτώσεις το κίτρινο χρώμα να οφείλεται σε διατροφικούς λόγους, όπως μεγάλη κατανάλωση πορτοκαλιών.

Ωχρό δέρµα

«Το ωχρό δέρμα του προσώπου είναι σύνηθες σύμπτωμα αναιμίας σε κάθε ηλικία» λέει η παθολόγος, πρώην διευθύντρια στο ΕΣΥ δρ Βάσω Σιατερλή. «Ειδικά το χλωμό δέρμα με όψη σταχυού μπορεί να υποδηλώνει μεγαλοβλαστική αναιμία. Μια γενική εξέταση αίματος κατ’ αρχάς μπορεί να δείξει εάν η αναιμία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, κακή απορρόφηση της βιταμίνης Β12, σε στίγμα μεσογειακής αναιμίας, δρεπανοκυτταρική αναιμία ή αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα».

ΜΑΤΙΑ

Δακτυλίδια στην ίριδα

«Τα λευκά δακτυλίδια γύρω από την ίριδα του ματιού αποτελούν ένδειξη αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα» λέει ο κ. Τσιούφης. «Είναι γνωστό ως γεροντότοξο, αν και παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες». Η χοληστερίνη μπορεί να δημιουργήσει και ξανθελάσματα, κιτρινόασπρα λιπώματα κάτω από το δέρμα γύρω από τα βλέφαρα.

Καφέ δακτυλίδια γύρω από την ίριδα είναι σύμπτωμα της νόσου Wilson, μιας γενετικής πάθησης που προκαλεί έλλειψη χαλκού στον οργανισμό.

Κόκκινα µάτια

Τα κόκκινα μάτια, ιδίως εάν έχουν και φαγούρα, οφείλονται συνήθως σε αλλεργία στη γύρη των φυτών ή σε άλλα αλλεργιογόνα. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η ιρίτιδα, μια φλεγμονή του μέσου χιτώνα των ματιών που συσχετίζεται με την αυτοάνοση αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, συνυπάρχει πόνος και θάμπωμα της όρασης.

«Τα κόκκινα μάτια μπορεί μερικές φορές να οφείλονται σε υπέρταση, αν και δεν αποτελούν ειδικό σύμπτωμα», λέει ο κ. Τσιούφης.

«Πεσµένα» βλέφαρα

Τα «πεσμένα» βλέφαρα, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Σγουρόπουλος, μπορεί να οφείλονται σε μυασθένεια ή πάρεση του κοινού κινητικού νεύρου.

Συσπάσεις βλεφάρων

Οι σπασμοί των βλεφάρων που επιμένουν μπορεί να οφείλονται σε έντονο στρες ή σε κάποιο εξωπυραμιδικό σύνδρομο (νόσος του Πάρκινσον, του Χάντιγκτον κ.ά.) ή πιο σπάνια σε σκλήρυνση κατά πλάκας.

ΜΥΤΗ

Πάχυνση - δερµατικές ανωµαλίες

Η πάχυνση του δέρματος στη μύτη (γνωστό ως ρινόφυμα) μπορεί να εμφανισθεί σε περιπτώσεις ροδόχρου νόσου (γνωστής παλαιότερα ως ροδόχρου ακμής). Ορισμένοι επιστήμονες συμβουλεύουν στις περιπτώσεις αυτές την αποφυγή του ήλιου, του στρες, του αλκοόλ και των πικάντικων φαγητών.

Επίσης, μια ορμονική πάθηση που ονομάζεται ακρομεγαλία ή γιγαντισμός και οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή αυξητικής ορμόνης μπορεί να αποτελεί την αιτία αλλαγής της εμφάνισης της μύτης.

ΧΕΙΛΗ-ΣΤΟΜΑ

Ρωγµές

Οι ρωγμές και το σκίσιμο των χειλέων στη γωνία του στόματος μπορεί να «κρύβουν» μια αναιμία που προκαλείται από ανεπάρκεια σε σίδηρο. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για υγιές και γερό δέρμα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συνεννοηθείτε άμεσα με τον παθολόγο σας και να κάνετε εξέταση αίματος. «Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα το σκίσιμο του δέρματος στο σημείο που ανοιγοκλείνουν τα χείλη να οφείλεται σε μυκητίαση» προσθέτει η κ. Μουλοπούλου.

Αφθες

Οι άφθες μέσα στο στόμα (που μπορεί να βρίσκονται και στα γεννητικά όργανα) μπορεί να προλέγουν τη νόσο Behcet που πρωτοπαρουσιάζεται με αυτό το σύμπτωμα.

ΑΥΤΙΑ

Λοβοί µε πτυχώσεις

Οι πτυχώσεις στους λοβούς των αυτιών μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «British Heart Journal» το 1989. «Οι ζαρωμένοι λοβοί των αυτιών αποτελούν ένδειξη αθηρωματικής νόσου, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί» επισημαίνει ο κ. Τσιούφης.

ΜΑΛΛΙΑ

Λεπτές τρίχες

Η λέπτυνση των τριχών του κεφαλιού μπορεί να υποδηλώνει διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και συγκεκριμένα υποθυρεοειδισμό αναφέρει η κ. Μουλοπούλου.



ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία