• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Άντρες: Κίνδυνος στα 50 από την παχυσαρκία στα 18

Οι άντρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στα 18 τους χρόνια, έχουν κατά το ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να χάσουν στη μέση ηλικία τη ζωή τους από καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι άντρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στα 18 τους χρόνια, έχουν κατά το ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να χάσουν στη μέση ηλικία τη ζωή τους από καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το χειρότερο είναι πως ο κίνδυνος παραμένει υψηλός, ακόμα και για όσους αδυνάτισαν στην πορεία.

Τα ευρήματα προέρχονται από τους ιατρικούς φακέλους 20.000 ανδρών, οι οποίοι ήταν φοιτητές στην φημισμένη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ την περίοδο 1916-1950.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Oncology», οι ερευνητές περιγράφουν πως οι φοιτητές με τον υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το βάρος μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου όταν μπήκαν στην μέση ηλικία.

Ειδικά όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονος, όσοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ως φοιτητές, είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτόν στη μέση ηλικία, ανεξάρτητα από το αν κάπνιζαν ή όχι.

Επιπλέον, όσοι έχασαν στην πορεία της ζωής τους τα περιττά τους κιλά, δεν φάνηκε να προστατεύονται από τον καρκίνο.

«Είναι η πρώτη φορά που αξιολογούνται τόσο προσεκτικά οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης με τον κίνδυνο καρκίνου αργότερα στη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίνσεϊ Γκρέι, από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC) της Βρετανίας.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το υγιές σωματικό βάρος στη νιότη, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στα 50 μας χρόνια. Δεδομένου ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα ποσοστά παχυσαρκίας, εκτιμούμε πως στο μέλλον θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλαπλάσια κρούσματα καρκίνου απ’ ό,τι έως τώρα».



ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr