• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Νέες θεραπείες για καρκίνο μαστού και πνεύμονα

Επικείμενες αλλαγές στην επικουρική θεραπεία που ακολουθούν οι γυναίκες που έχουν αφαιρέσει καρκίνο από το στήθος, την πρώτη θεραπεία συντήρησης για άτομα που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην ογκολογία, πρόκειται να παρουσιαστούν από έλληνες καθηγητές σε ειδικό σεμινάριο που ξεκινά αύριο.

Επικείμενες αλλαγές στην επικουρική θεραπεία που ακολουθούν οι γυναίκες που έχουν αφαιρέσει καρκίνο από το στήθος, την πρώτη θεραπεία συντήρησης για άτομα που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην ογκολογία, πρόκειται να παρουσιαστούν από έλληνες καθηγητές σε ειδικό σεμινάριο που ξεκινά αύριο.

Στο πλαίσιο του «Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας» που ξεκινά αύριο στην Αθήνα, πρόκειται να παρουσιαστούν στους έλληνες επιστήμονες όλες οι εξελίξεις του τομέα, όπως παρουσιάστηκαν πριν από 15 ημέρες στο Παγκόσμιο Ογκολογικό Συνέδριο (ASCO).

Σύμφωνα με τον Δημήτριο Μπαφαλούκο, Ογκολόγο - Παθολόγο, Διευθυντή του Νοσοκομείου Metropolitan και ο Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας Καρκίνου (ΕΛ.Ι.Ε.Κ.), μία από τις πιο συμαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση ογκολογικών παθήσεων είναι το νέο φάρμακο για τον καρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα. Η νέα ουσία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά 63%, όπως φάνηκε από τις τελικές κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.

Ένα άλλο αισιόδοξο μήνυμα αφορά τις γυναίκες που έχουν αφαιρέσει καρκίνο του μαστού. Η μέχρι σήμερα θεραπεία πρώτης επιλογής είναι η ταμοξιφαίνη που δίνεται ως συμπληρωματική θεραπεία (όχι χημειοθεραπεία) μετά την αφαίρεση του όγκου, ώστε να μην υπάρξει επανεμφάνιση. Αλλά τα νέα «δεδομένα δείχνουν ότι το aromasin, όπως ονομάζεται, έχει συγκριτικά πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την ταμοξιφαίνη που δίνουμε σήμερα ως πρώτη επιλογή και αναμένουμε να αλλάξουν και οι διεθνείς οδηγίες. Μάλιστα σε μελέτη που έγινε με aromasin αναφέρθηκε μείωση 65% στην πιθανότητα επανεμφάνισης όγκου και μικρότερη τοξικότητα σε σχέση με την ταμοξιφαίνη», αναφέρει ο κ. Μπαφαλούκος.

Μία άλλη σημαντική εξέλιξη αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα. «Η θεραπεία συντήρησης με TEMETREXADE (ALIMTA) στον καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) μετά την αρχική χημειοθεραπεία μειώνει κατά 38% τον κίνδυνο υποτροπής, σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν το φάρμακο», εξηγεί ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού προγράμματος και καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεοφάνης Οικονομόπουλος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης του, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου επιδιώκει να καλύψει το θέμα της έρευνας για τον καρκίνο σε μία διττή κατεύθυνση: Να αντλήσει, να δημιουργήσει και να προβάλει τα επιτεύγματα της πιο εξελιγμένης μορφής έρευνας για τον καρκίνο προς τους ειδικούς, αλλά και να μετουσιώσει τα ευρήματα της έρευνας σε απτή γνώση και θωράκιση για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.



ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr