• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Βρήκε το φως του έπειτα από… 55 χρόνια!

Ένας άντρας στις ΗΠΑ, ο οποίος τυφλώθηκε από το ένα μάτι πριν από 55 χρόνια, ανέκτησε την όρασή του, αναφέρει η «Επιθεώρηση Αναφοράς Ιατρικών Περιστατικών» (JMCR).

Ένας άντρας στις ΗΠΑ, ο οποίος τυφλώθηκε από το ένα μάτι πριν από 55 χρόνια, ανέκτησε την όρασή του, αναφέρει η «Επιθεώρηση Αναφοράς Ιατρικών Περιστατικών» (JMCR).

Ο άντρας ήταν 8 ετών όταν αποκολλήθηκε ο αμφιβληστροειδής του έπειτα από χτύπημα του δεξιού ματιού με πέτρα.

Όταν αποκολλάται ο αμφιβληστροειδής χιτώνας από τη θέση του για πολλή ώρα, τα φωτοευαίσθητα κύτταρά του στερούνται το οξυγόνο και τελικά πεθαίνουν. Έτσι, υφίσταται βλάβες η όραση και ακόμα κι αν ξανακολληθεί ο αμφιβληστροειδής, η όραση δεν αποκαθίσταται.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την περίπτωση του άντρα μοναδική στα ιατρικά χρονικά.

Ο ασθενής ήταν 63 ετών όταν απευθύνηθηκε στο Νοσοκομείο Eye & Ear Infirmary της Νέας Υόρκης, παραπονούμενος για πόνο και κοκκίνισμα στο τυφλό μάτι του.

Οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε θεραπεία καθαρισμού και αναχαίτισης της δημιουργίας νέων αιμοφόρων αγγείων και, προς μεγάλη τους έκπληξη, ο ασθενής είπε πως βλέπει την πηγή ενός λαμπερού φωτός.

Οι γιατροί θεώρησαν πως αυτό ήταν αρκετά ελπιδοφόρο ώστε να προσπαθήσουν να του ξανακολλήσουν τον αμφιβληστροειδή, ο οποίος είχε παραμείνει αποκολλημένος επί 55 χρόνια.

Μετά την εγχείρηση, η όρασή του αποκαταστάθηκε πλήρως.

Οι χειρουργοί εκτιμούν ότι αυτό συνέβη επειδή ο αμφιβληστροειδής βρισκόταν σε χαμηλό ύψος από την αρχική του θέση.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αποκατάστασης της όρασης σε ασθενή με μακροχρόνια, τραυματική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς», δήλωσε ο επικεφαλής χειρουργός δρ Ολουσόλα Ολαγόουι.

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι εκπληκτικό όχι μόνο για τον συγκεκριμένο ασθενή, αλλά και για άλλους, ιδίως στο πλαίσιο της έρευνας βλαστοκυττάρων για τα προγονικά κύτταρα αμφιβληστροειδούς, τα οποία θα μπορούν να μεταμοσχεύονται στους άρρωστους αμφιβληστροειδείς για να αποκαθιστά την όραση».



ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr