• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αγελάδες παράγουν...ανθρώπινο μητρικό γάλα

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένες αγελάδες που παράγουν γάλα που θα μπορούσε να υποκαταστήσει το μητρικό.

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένες αγελάδες που παράγουν γάλα που θα μπορούσε να υποκαταστήσει το μητρικό.

Ερευνητές του China Agricultural University, εισήγαγαν γενετικό κώδικα ανθρώπου στο DNA εμβρύων αγελάδας και στη συνέχεια μετέφεραν τα έμβρυα σε παρένθετες αγελάδες.

Το 2003, μετά από χρόνια ερευνών σε ποντίκια, επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την πρώτη αγελάδα που θα παρήγαγε γάλα με τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες του μητρικού και με γεύση ακόμα εντονότερη και πιο γλυκιά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Li Ning, δήλωσε ότι το γενετικά τροποποιημένο γάλα αγελάδας είναι κατά 80% ίδιο με το μητρικό.

'Το τροποποιημένο γάλα αγελάδας περιέχει αρκετές σημαντικές ιδιότητες ανθρώπινου γάλατος, ιδιαίτερα πρωτεΐνες και αντισώματα, που πιστεύουμε ότι είναι καλά για την υγεία μας και ικανά να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα', δήλωσε ο ερευνητής.

Η ομάδα του Li που υποστηρίζεται από μεγάλη κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας στοχεύει να κυκλοφορήσει προσιτή μορφή γάλατος στην αγορά εντός 3 ετών.

Ο Li δήλωσε ότι πριν κυκλοφορήσει στην αγορά το γάλα, για μωρά και ανθρώπους, χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και να αποδειχτεί ότι το γάλα αγελάδας είναι καλό και ασφαλές για ηλικιωμένους, παιδιά και αρρώστους, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από χρόνιες νόσους. Μόνο μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω η κυβέρνηση μπορεί να το εξετάσει και να εγκρίνει την κυκλοφορία του, πρόσθεσε.

Η Greenpeace θεωρεί ότι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν θα πρέπει να μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα.

Οι Κινέζοι γονείς είχαν μεικτή αντίδραση. Ορισμένοι ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν το γάλα, ενώ άλλοι είναι πολύ επιφυλακτικοί.

 

ΠΗΓΗ:iatronet.gr