• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ελπίδες για «πολυεμβόλιο» κατά του καρκίνου

Ένα εμβόλιο που καταστρέφει τους προχωρημένους καρκίνους του προστάτη αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς, επινόησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ληντς στη Βρετανία και την Κλινική Μάγιο στις ΗΠΑ.

Ένα εμβόλιο που καταστρέφει τους προχωρημένους καρκίνους του προστάτη αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς, επινόησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ληντς στη Βρετανία και την Κλινική Μάγιο στις ΗΠΑ.

Σε πειράματα στο εργαστήριο, το εμβόλιο εξολόθρευσε με επιτυχία το 80% των καρκίνων, δίχως να προκαλέσει παρενέργειες.

Σύμφωνα με τους επινοητές του, το εμβόλιο αποτελεί «μια εντελώς νέα προσέγγιση» κατά του καρκίνου, ενώ δοκιμές σε ανθρώπους πιστεύεται ότι θα αρχίσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αν και δοκιμάστηκε σε προστατικούς καρκίνους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα είναι κατάλληλο και για άλλες μορφές της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του πνεύμονα και του παγκρέατος. Ήδη εξάλλου δοκιμάζουν την ίδια μέθοδο και σε ζώα με μελάνωμα.

Σε αντίθεση με τα συνήθη εμβόλια τα οποία χορηγούνται για να αποτρέψουν τη λοίμωξη από ιούς ή βακτήρια, η νέα θεραπεία χορηγείται μετά την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ο καθηγητής Άλαν Μέλτσερ, από το Πανεπιστήμιο του Ληντς, δήλωσε στον βρετανικό Τύπο, ότι «σε λίγα χρόνια» θα μπορούσαν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε πάσχοντες από διάφορες μορφές καρκίνου.

«Προς το παρόν δείχνει να είναι ασφαλές και εάν συνεχίσει έτσι, τίποτα δεν αποκλείεται», πρόσθεσε.

Αντιγόνα

Τα εμβόλια δρουν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να αναγνωρίζει τα αντιγόνα – χαρακτηριστικές πρωτεΐνες που υπάρχουν στις επιφάνειες των κυττάρων.

Τα περισσότερα εμβόλια είναι σχεδιασμένα να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα αντιγόνα ιών ή βακτηρίων. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια που αναγνωρίζουν τα αντιγόνα των καρκινικών κυττάρων.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Medicine», οι ερευνητές δημιούργησαν μια «βιβλιοθήκη» από χιλιάδες θραύσματα γενετικού υλικού, τα οποία ελήφθησαν από προστατικά κύτταρα. Τα θραύσματα εισήχθησαν στη συνέχεια σε έναν ιό.

Ο τροποποιημένος ιός καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο και μετά εγχύθηκε στο αίμα ποντικιών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

Το προστατικό DNA που περιείχε ο ιός είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην επιφάνειά του δεκάδες αντιγόνα, κάθε ένα από τα οποία υπήρχε και στην επιφάνεια των καρκινικών προστατικών κυττάρων.

Έτσι, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων επιτέθηκε στα αντιγόνα του ιού, επιτέθηκε και στα καρκινικά κύτταρα.

«Κανείς δεν ξέρει πόσα αντιγόνα μπορεί να αναγνωρίσει το ανοσοποιητικό σύστημα στα καρκινικά κύτταρα», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Βάιλ, καθηγητής Ανοσολογίας στην Κλινική Μάγιο.

«Αναγκάζοντας, όμως, όλες αυτές τις πρωτεΐνες να εκφραστούν σε ειδικά τροποποιημένους ιούς, αυξάνουμε την ορατότητά τους από το ανοσοποιητικό σύστημα – και επειδή αυτό νομίζει ότι δέχεται επίθεση από ιούς, ενεργοποιείται για να τις εξουδετερώσει, καταστρέφοντας τελικά τα καρκινικά κύτταρα».

ΠΗΓΗ:ygeia.tanea.gr