• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Είναι επικίνδυνα για την υγεία τα κινητά;

Οι εγκεφαλικοί όγκοι στους χρήστες κινητών τηλεφώνων δεν συγκεντρώνονται εντός ακτίνας όπου εκλύεται η περισσότερη ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, αναφέρει νέα έρευνα, υποδεικνύοντας ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν προκαλούν καρκίνο.

Οι εγκεφαλικοί όγκοι στους χρήστες κινητών τηλεφώνων δεν συγκεντρώνονται εντός ακτίνας όπου εκλύεται η περισσότερη ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, αναφέρει νέα έρευνα, υποδεικνύοντας ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν προκαλούν καρκίνο.

Επιπλέον, άνθρωποι που είχαν χρησιμοποιήσει κινητά τηλέφωνα το μεγαλύτερο διάστημα και περνούσαν τον περισσότερο χρόνο μιλώντας στα κινητά, δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν όγκους σε περιοχή 5 εκατοστά από το τηλέφωνο, όπου εκλύεται το 90% της ακτινοβολίας, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας. Dr. Suvi Larjavaara, από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, στη Φινλανδία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν ενώ πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μετά από επισκόπηση επιστημονικών ενδείξεων, η χρήση κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να καταταχτεί ως «πιθανόν καρκινογόνος».

Αν και τα αποτελέσματα της φινλανδικής έρευνας μπορεί να είναι καθησυχαστικά, δεν είναι καταληκτικά, προειδοποιεί η Larjavaara. Ο καρκίνος μπορεί να χρειάζεται μεγάλο διάστημα για να αναπτυχθεί και μόνο 5% των ανθρώπων που περιελήφθησαν στην έρευνα χρησιμοποιούσε κινητά τηλέφωνα για τουλάχιστον10 χρόνια, σημειώνουν οι ερευνητές στο ‘American Journal of Epidemiology’.

Η Larjavaara αναγνωρίζει ότι τα τελευταία ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την τελευταία ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κατέταξε τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην ίδια κατηγορία για καρκίνο με τον καφέ και το χλωροφόρμιο. Όπως δήλωσε, οι ενδείξεις της έρευνάς της δεν στηρίζουν την ύπαρξη σχέσης, ενώ - όπως φαίνεται - η πλειοψηφία το κάνει.

Γενικά οι ενδείξεις παραμένουν αντικρουόμενες, Πέρσι, έρευνα σε 13.000 χρήστες για περισσότερα από 10 χρόνια δεν κατέληξε σε σαφή απάντηση σχετικά με το αν οι συσκευές προκαλούν καρκίνο εγκεφάλου. Άλλη έρευνα τον περασμένο Φεβρουάριο, υπέδειξε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να αλλάξει τη δραστηριότητα των νευρώνων.

Ένα θέμα που προκύπτει όταν μελετώνται οι κίνδυνοι της χρήσης κινητού τηλεφώνου είναι ότι οι άνθρωποι συχνά δεν θυμούνται πόση ώρα περνούν, μιλώντας στο κινητό. Για να προσεγγίσει περισσότερο επιστημονικά την ερώτηση, η Larjavaara, εξέτασε την περιοχή των όγκων, με τη λογική ότι πληθώρα όγκων κοντά στα κινητά θα ενέπλεκε τις συσκευές.

Ποσοστό 90% της ακτινοβολίας που εκλύεται από τα κινητά τηλέφωνα απορροφάται από τον εγκεφαλικό ιστό που βρίσκεται σε απόσταση 5 εκατοστών από τη συσκευή. Έτσι, σε 888 καρκίνους εγκεφάλου που διαγνώστηκαν από το 200 έως το 2004, οι ερευνητές εντόπισαν την ακριβή περιοχή του όγκου εντός του εγκεφάλου, σχετικό με το πού τοποθετούν οι άνθρωποι το κινητό όταν μιλούν.

Η παρούσα έρευνα θεωρεί το τηλέφωνο στο σύνολό του ως πηγή έκθεσης, καθώς πολλές συσκευές έχουν ενσωματωμένη κεραία και επομένως μετρήθηκε η απόσταση των όγκων από οποιοδήποτε σημείο της συσκευής.

Η Cardis δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος ορισμός της έκθεσης είναι πολύ απλοϊκός, επειδή προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι η περισσότερο εκτεθειμένη περιοχή γενικά βρίσκεται γύρω από το αυτί. Πρόσθεσε ότι περιμένει πως υπάρχει σημαντική εσφαλμένη ταξινόμηση έκθεσης στην ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’,και επομένως δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την παρουσία ή απουσία κινδύνου.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr, real.gr