• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Νέου τύπου εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αξιοποίησαν μία νέα τεχνική που χρησιμοποιεί μία γενετική «βιβλιοθήκη DNA» ώστε να αναπτύξουν ένα νέου είδους πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη, το οποίο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια και στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους.

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αξιοποίησαν μία νέα τεχνική που χρησιμοποιεί μία γενετική «βιβλιοθήκη DNA» ώστε να αναπτύξουν ένα νέου είδους πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη, το οποίο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια και στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, σε συνεργασία με την κλινική Μάγιο των ΗΠΑ, βασίστηκαν σε μία «βιβλιοθήκη» γενετικού υλικού, το οποίο έχει ληφθεί από τα όργανα στα οποία αναπτύσσονται οι καρκινικοί όγκοι. Το εμβόλιο εκμεταλλεύεται την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να καταστρέψει τον όγκο.

Οι πρώτες δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι οι όγκοι συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 80%. Η μέθοδος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του δέρματος και του μαστού.

Τεχνική
Η ανοσοθεραπεία, που «στρατολογογεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσει μία ασθένεια, είναι μία σχετικά νέα τεχνική κατά του καρκίνου και ήδη έχουν εγκριθεί τα πρώτα φάρμακα στις ΗΠΑ, ένα για να υποβοηθήσει τους ασθενείς με μελάνωμα να ζήσουν περισσότερο και ένα θεραπευτικό εμβόλιο που υποκινεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στον καρκίνο του προστάτη. Αντίθετα με τα παραδοσιακά εμβόλια, τα θεραπευτικά εμβόλια δεν είναι σχεδιασμένα για να αποτρέπουν την εκδήλωση της νόσου, αλλά προσπαθούν να την θεραπεύσουν εκ των υστέρων.

Τα εμβόλια αυτού του είδους περιέχουν γονίδια που υποκινούν το ανοσοποιητικού σύστημα ώστε να παράγει ειδικές πρωτεΐνες, που αποκαλούνται αντιγόνα, που θα σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Εντούτοις, η παραγωγή εμβολίων για τον καρκίνο συναντά αρκετές δυσκολίες, επειδή κάθε όγκος έχει ξεχωριστές πρωτεΐνες και ο εντοπισμός από τους επιστήμονες των αντίστοιχων αντιγόνων δεν είναι εύκολη δουλειά.

Γονίδια
Παράλληλα, υπάρχει φόβος ότι αν στο εμβόλιο χρησιμοποιηθούν περισσότερα γονίδια προκειμένου να αυξηθούν τα παραγόμενα αντιγόνα, τότε μπορεί να προκληθεί μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία θα στραφεί ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό. Η επιτυχία του νέου πειραματικού εμβολίου έγκειται ακριβώς στο ότι οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο από ένα ιό γενετικά τροποποιημένο έτσι ώστε να περιέχει μια ολόκληρη «βιβλιοθήκη» από DNA, πράγμα που διευκολύνει τη δημιουργία περισσότερων αντιγόνων κατά των καρκινικών κυττάρων.

Εξάλλου, η νέα προσέγγιση αποδείχτηκε ότι δεν προκαλεί επιζήμια υπερ-αντίδραση στον οργανισμό, ενώ θεωρείται σημαντικό ότι η γενετική «βιβλιοθήκη» δημιουργήθηκε με τη λήψη γενετικού υλικού από το ίδιο το όργανο που επλήγη από τον καρκίνο. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός δεν επιτίθεται εναντίον υγιών περιοχών του σώματος, αλλά μόνο κατά των όγκων.

 

ΠΗΓΗ:imerisia.gr