• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Το σπέρμα δυναμώνει στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο ενισχύει το σπέρμα υποστηρίζεται σε νέα έρευνα!

 

Η έκθεση στον ήλιο ενισχύει το σπέρμα υποστηρίζεται σε νέα έρευνα!

Μια μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 340 άντρες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η βιταμίνη D, που παράγεται στον οργανισμό όταν αυτός εκτίθεται στον ήλιο, βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. Τα σπερματοζωάρια γίνονται πιο δεινοί «κολυμβητές», ενώ παράλληλα είναι πιο επιθετικά και διεισδυτικά όταν διεκδικούν ένα ωάριο.


Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, προέβησαν σε λεπτομερή ανάλυση δειγμάτων σπέρματος, ενώ ταυτόχρονα μέτρησαν και το επίπεδο της βιταμίνης D στο αίμα των συμμετεχόντων. Σχεδόν οι μισοί είχαν ανεπαρκή ποσότητα της βιταμίνης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εκτίθονταν αρκετά στο ηλιακό φως. Εκ παραλλήλου βρέθηκε ότι, ο αριθμός των υγειών σπερματοζωαρίων σε αυτούς τους άντρες, ήταν σημαντικά μειωμένος (κάτω από 50 nmol/lt) από ότι σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης (75 nmol/lt).

Το φως του ηλίου αποτελεί την κύρια πηγή πρόσληψης της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στον οργανισμό, ισορροπία που διαταράσσεται σε περίπτωση μειωμένης πρόσληψής της.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Human Reproduction, αποτελούν δικλίδα ασφαλείας για προηγούμενη έρευνα, που συνέδεε τη βιταμίνη D με την παραγωγή σπέρματος, ενώ μπορεί με αυτό τον τρόπο να δικαιολογηθεί και γιατί πολλά ζευγάρια τεκνοποιούν κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών!