• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οι παντρεμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα τον καρκίνο

Οι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τη νόσο, εάν είναι παντρεμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τη νόσο, εάν είναι παντρεμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο Brigham Young μελέτησαν ομάδα ασθενών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παντρεμένοι είχαν κατά 14% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο, σε σύγκριση με τους ανύπαντρους.

Το όφελος αφορούσε εξίσου και τα δύο φύλα.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι παντρεμένοι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν σε πιο αρχικό στάδιο της νόσου, ενώ επέλεγαν συχνότερα τις πιο επιθετικές μορφές θεραπείας.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς ακριβώς βοηθεί ο γάμος τους ασθενείς, αλλά εικάζουν ότι τη διαφορά κάνει η στοργή και η φροντίδα των συζύγων των ασθενών.

Επιπλέον, πιστεύουν πως οι σύζυγοι δρουν και ως κινητήρια δύναμη, ώστε οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα να απευθύνονται εγκαίρως στους γιατρούς, και έτσι να ανιχνεύεται νωρίς ο καρκίνος τους.

«Όταν έχεις έναν ή μία σύντροφο με τον οποίο μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου, είναι πιθανότερο να σε παρακινήσει να πας στον γιατρό, επειδή ανησυχεί πως κάτι δεν πάει καλά», είπε ο ερευνητής δρ Σβεν Γουϊλσον, καθηγητής στο Brigham Young.

«Επιπλέον, μετά τη διάγνωση της ασθενείας έχεις έναν άνθρωπο που θα σε φροντίζει και θα σε στηρίζει σε κάθε βήμα της θεραπείας».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεωρήσεως «Cancer Epidemiology».



ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr