• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Προάγγελος εμφράγματος το γονίδιο του… κοκαλιάρη

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πως το γονίδιο που κάνει μερικούς ανθρώπους να είναι πολύ αδύνατοι, αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη και καρδιοπάθεια.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πως το γονίδιο που κάνει μερικούς ανθρώπους να είναι πολύ αδύνατοι, αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη και καρδιοπάθεια.

Η συσχέτιση είναι ιδιαιτέρως έντονη στους άντρες, γεγονός που υποδηλώνει πως οι άντρες με κοιλιά-«πλάκα», μπορεί να μην είναι και τόσο υγιείς όσο νομίζουν.

Οι επιστήμονες συνέκριναν το γενετικό υλικό περισσότερων από 75.000 εθελοντών με την αναλογία σωματικού λίπους προς μυϊκή μάζα.

Η σύγκριση έδειξε πως πολλοί από τους εκ φύσεως αδύνατους εθελοντές έφεραν το γονίδιο IRS1.

Μολονότι όμως το αδύνατο σώμα θεωρείται από πολλούς εγγύηση καλής υγείας, το IRS1 φάνηκε να αποδεικνύει το αντίθετο, καθώς όσοι το έφεραν είχαν υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων (όπως η χοληστερόλη) στο αίμα τους, ενώ ο οργανισμός τους παρουσίαζε δυσκολίες στην επεξεργασία του σακχάρου (γλυκόζη).

Τα δύο αυτά προβλήματα τους έθεταν σε αυξημένο κατά 20% κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας και τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος είθισται να συσχετίζεται με την παχυσαρκία και όχι με τα λίγα κιλά.

Το IRS1 παίζει ρόλο στην αποθήκευση υποδόριου (κάτω από το δέρμα) λίπους. Ωστόσο, πιο επικίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιολογικών και μεταβολικών νοσημάτων όπως ο διαβήτης, είναι το λίπος γύρω από τα σπλάχνα (περισπλαχνικό), γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνεύει την συσχέτιση.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics», πραγματοποιήθηκε σε 72 ιατρικά ερευνητικά κέντρα σε 10 χώρες, αλλά επικεφαλής της ήταν η δρ Ρουθ Λους από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) της Βρετανίας, στο Κέιμπριτζ.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν πως τα άτομα, ιδίως οι άντρες, που φέρουν μια συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου IRS1, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πολύ αδύνατοι και να αναπτύξουν καρδιοπάθεια και τύπου 2 διαβήτη», δήλωσε η δρ Λους.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν είναι μόνον οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι που έχουν προδιάθεση σε αυτά τα νοσήματα, αλλά και πολλοί αδύνατοι, οι οποίοι και δεν θα πρέπει να εικάζουν ότι είναι υγιείς βάσει της εμφάνισής τους και μόνο».

Η δρ Λους εκτιμά ότι οι επιδράσεις του γονιδίου είναι πιο έντονες στους άντρες επειδή εκ φύσεως αποθηκεύουν λιγότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι οι γυναίκες, και ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτοι στις αλλαγές στην κατανομή του.ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr