• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τρόποι για να διατηρήσουν τα παιδιά το βάρος τους

Καθώς η παχυσαρκία τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας και «καραδοκεί» η εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής, που θα βοηθήσει τα παιδιά να διατηρηθούν σε φυσιολογικό σωματικό βάρος...

Καθώς η παχυσαρκία τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας και «καραδοκεί» η εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής, που θα βοηθήσει τα παιδιά να διατηρηθούν σε φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ακολουθούν συμβουλές για υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής για το καλοκαίρι, που αν γίνει συνήθεια, πιθανότατα θα διατηρηθεί και μακροπρόθεσμα:

Περιορίστε τις ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση

Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του χρόνου που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση, παίζουν video games, ή κάθονται μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και της παχυσαρκίας. Έτσι, είναι σημαντικό να περιορίζονται αυτές οι δραστηριότητες σε λιγότερες από δυο ώρες την ημέρα.

Κάντε τις δραστηριότητες ευχάριστες

Η άσκηση δεν θα πρέπει να είναι δυσάρεστη, ειδικά για τα παιδιά. Με ζεστό καιρό τα παιδιά μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε διασκεδαστικές ασχολίες που θα βοηθήσουν και τη σιλουέτα τους. Οι γονείς θα πρέπει να τα παρακινούν σε δραστηριότητες με κίνηση και όχι μόνο σε επιτραπέζια παιχνίδια και πάζλ. Ειδικοί προτείνουν το σκοινάκι, το κολύμπι, το ποδήλατο και το skateboard. Τα ομαδικά αθλήματα είναι επίσης καλός τρόπος εξάσκησης.

Ενθαρρύνετε όλη την οικογένεια να συμμετάσχει

Μπορείτε να εναλλάσσεστε όσον αφορά την επιλογή και τη συμμετοχή σε διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως το να πηγαίνετε οικογενειακώς για ποδήλατο, το να επισκέπτεστε το ζωολογικό κήπο ή ακόμα και το να ασχοληθείτε με την κηπουρική. Τα παιδιά είναι πιθανότερο να θέλουν να ασκηθούν και να διασκεδάσουν όταν είναι μαζί με τους γονείς.

Αποθηκεύστε υγιεινά σνακ

Ότι υπάρχει στην κουζίνα σας επηρεάζει τον τρόπο διατροφής των παιδιών στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Αποφύγετε την αγορά τροφών με υψηλά λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη, όπως τα τσιπς και τα μπισκότα. Αντί για αυτά, δοκιμάστε φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, μπανάνες και καρότα, που μπορεί εύκολα να τα πάρει κανείς μαζί του. Άλλα κατάλληλα σνακ αποτελούν τα γιαούρτια και τα κρακεράκια ολικής αλέσεως με τυρί. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και αντικαταστήστε τα με εμφιαλωμένο νερό ή γάλα.

Σχεδιάστε από πριν τις δραστηριότητες

Τα παιδιά μένουν συχνά το καλοκαίρι χωρίς επιτήρηση, γεγονός που δυσκολεύει την κινητοποίησή τους στο να δραστηριοποιούνται και να τρώνε πιο υγιεινά. Μπορείτε να κάνετε πρόγραμμα και να σχεδιάζετε από πριν τις διάφορες δραστηριότητες. Να προσχεδιάζετε, δηλαδή, μιλώντας με τα παιδιά για τις δραστηριότητες από τις προηγούμενες ημέρες.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά είναι περισσότερο πιθανόν να κάνουν υγιεινές επιλογές όταν οι γονείς δίνουν τέτοιο παράδειγμα. Να τους δείχνετε ότι σας ευχαριστεί να καταναλώνετε υγιεινές τροφές, για να αυξηθούν έτσι οι πιθανότητες να σας μιμηθούν. Ακόμα και μικρές αλλαγές, όπως το να περπατάτε μέχρι το μαγαζί που θέλετε να επισκεφτείτε, αντί να πηγαίνετε έως εκεί με το αυτοκίνητο, μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κινηθούν.

Συνεχίστε την υιοθέτηση του υγιεινού τρόπου ζωής

Οι συνήθειες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα συνεχιστούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ιδιαίτερα αν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στις συνήθειες του καλοκαιριού. Αν οι γονείς βοηθούν τα παιδιά να υιοθετήσουν αυτές τις υγιεινές συνήθειες, τότε πιθανότατα θα συνεχιστούν αυτές και στο μέλλον. Το να θέσετε την υγεία ως βασικό στόχο, το καλοκαίρι, είναι πρωταρχικής σημασίας και αν εξακολουθήσετε να τον έχετε στόχο και τους φθινοπωρινούς μήνες, τα παιδιά θα υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες μακροπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr, real.gr