Τρεις ώρες την ημέρα στον ήλιο μπορεί να μειώσουν έως 50% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ η «βιταμίνη του ήλιου» μειώνει κατά 16% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού στους άντρες, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Τρεις ώρες την ημέρα στον ήλιο μπορεί να μειώσουν έως 50% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ η «βιταμίνη του ήλιου» μειώνει κατά 16% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού στους άντρες, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Η μελέτη για τον καρκίνο είναι η νεώτερη σε μια σειρά ερευνητικών εργασιών, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η συστηματική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να ασκεί ισχυρή αντικαρκινική δράση, διεγείροντας την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα.
Έρευνες στο εργαστήριο έχουν δείξει πως τα κύτταρα του μαστού έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν την βιταμίνη D σε μια ορμόνη, η οποία διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Καναδοί ερευνητές συνέκριναν 3.101 ηλικιωμένες γυναίκες με καρκίνου του μαστού με 3.471 υγιείς, συνομήλικές τους εθελόντριες, οι οποίες ουδέποτε είχαν αναπτύξει καρκίνο.
Κάθε μία απάντησε για την έκθεσή της στον ήλιο τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, στη διάρκεια τεσσάρων σταδίων της ζωής: την εφηβική ηλικία, από τα 20 έως τα 40 τους, από τα 40 έως τα 60 τους, και από τα 60 έως τα 74 χρόνια.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», οι γυναίκες που περνούσαν τουλάχιστον 21 ώρες την εβδομάδα εκτεθειμένες στον ήλιο κατά την εφηβική ηλικία, είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες εκτίθονταν λιγότερο από 7 ώρες την εβδομάδα.
Όσες περνούσαν πολλές ώρες στον ήλιο από τα 40 έως τα 60 τους, είχαν μείωση του κινδύνου κατά 26%, ενώ μετά τα 60 η καθημερινή, πολύωρη έκθεση στον ήλιο μείωνε κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του μαστού.
Οι άντρες
Η δεύτερη μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 119.000 άντρες και γυναίκες, τους οποίους παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί δύο δεκαετίες. Όπως διαπίστωσαν, οι άντρες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων σε σύγκριση με όσους είχαν ανεπαρκή.
Για άγνωστους λόγους, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχο όφελος στις γυναίκες.
Βιταμίνη του ήλιου
Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί τον κύριο τρόπο παραγωγής βιταμίνης D στον οργανισμό.
Την βιταμίνη αυτή μπορεί επίσης να πάρει κανείς μέσω της διατροφής. Καλές φυσικές πηγές της είναι τα πολύ παχιά ψάρια και τα ιχθυέλαια (σ.σ. γι’ αυτή τη βιταμίνη πίναμε μουρουνέλαιο όταν ήμασταν παιδιά), ενώ στο εμπόριο υπάρχουν και εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως γάλατα.
Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα των μελετών δεν σημαίνουν πως θα πάθουμε ηλιακό έγκαυμα για να αποκτήσουμε βιταμίνη D, διότι το έγκαυμα είναι παράγοντας κινδύνου για δερματικό καρκίνο.
Οι ειδικοί τονίζουν πως η έκθεση για παραγωγή βιταμίνης Dπρέπει να γίνεται τις ώρες που δεν «καίει» ο ήλιος – δηλαδή πριν από τις 11 το πρωί και μετά τις 4-5 το απόγευμα.
ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr