• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Έρευνα: Μεγάλα τα οφέλη της μαστογραφίας

Η τακτική εξέταση με μαστογραφία μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τους θανάτους μέχρι το ένα τρίτο, υποδεικνύει η πιο μακροχρόνια έρευνα για την εξέταση στον καρκίνο του μαστού.

Η τακτική εξέταση με μαστογραφία μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τους θανάτους μέχρι το ένα τρίτο, υποδεικνύει η πιο μακροχρόνια έρευνα για την εξέταση στον καρκίνο του μαστού.

Η έρευνα παρακολούθησε 130.000 Σουηδέζες, ηλικίας 40 έως 74 ετών, από 2 περιοχές, οι οποίες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Οι μισές υποβάλλονταν σε εξέταση μαστού και οι άλλες έλαβαν τη συνήθη φροντίδα. Στην έρευνα η περίοδος εξέτασης διήρκεσε περίπου 7 χρόνια. Γυναίκες μεταξύ 40 και 49 ετών παρακολουθούνταν κάθε 2 χρόνια και γυναίκες 50 έως 74 κάθε 3 χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Stephen Duffy, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να χρειαστεί χρόνια να εμφανιστεί, επομένως για να πούμε ότι η εξέταση είναι αποτελεσματική πρέπει να δούμε την εικόνα των γυναικών μακροπρόθεσμα. Πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη έρευνα, συνέχισε να παρακολουθεί τις γυναίκες για σχεδόν 3 δεκαετίες και ανακάλυψε ότι όσο πιο μακροχρόνια εστίαζε, τόσο περισσότερες ζωές σώζονταν.

Ο Robert Smith, της Αμερικανική Ένωσης για τον Καρκίνο, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι προλαμβάνεται ένας θάνατος από καρκίνο στο μαστό για κάθε 1.000 έως 1.500 μαστογραφίες.

Ο Martin Yaffe, του Πανεπιστημίου Sunnybrook στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι το πλεονέκτημα της εξέτασης ξεπερνά το βραχυπρόθεσμο στρες μιας λανθασμένα θετικής εξέτασης. Πρόσθεσε ότι σίγουρα οι γυναίκες στην ηλικία των 50 θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφίες αλλά υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι περίπου στην ηλικία των 40 ετών οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις ρουτίνας με μαστογραφία.

Μετά από 29 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο αριθμός γυναικών που χρειάζονταν να υποβληθούν σε εξέταση κάθε 2 έως 3 χρόνια σε επταετή περίοδο για να προληφθεί ένας θάνατος κυμαινόταν από 414 σε 519.

Ο Smith, ερευνητής της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Radiology’, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η εξέταση είναι αποτελεσματική έναντι του κόστους και ωφέλιμη υπό το πρίσμα της δημόσιας υγείας.

Το 2009, συστάσεις για την εξέταση μαστού, από το U.S. Preventive Services Task Force, συμβουλευτική ομάδα επιρροής, διαφωνούσαν με τις μαστογραφίες ρουτίνας για τις γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία των 40 ετών και ανέφεραν ότι γυναίκες ηλικίας 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφίες κάθε δεύτερο χρόνο αντί για κάθε χρόνο.

Ειδικοί στον καρκίνο του μαστού και διάφορες ομάδες θεωρούν ότι η σύσταση για λιγότερες εξετάσεις θα οδηγούσε σε περισσότερους θανάτους.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε παλαιότερο είδος μαστογραφίας, σημειώνουν οι ερευνητές.

 

ΠΗΓΗ:iatronet.gr, ‘Radiology’.