• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

«Απίθανο» να προκαλούν καρκίνο τα κινητά

Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και τον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία επανεξέταση των υπαρχουσών μελετών από το Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου (ICR).

Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και τον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία επανεξέταση των υπαρχουσών μελετών από το Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου (ICR).

Όπως γράφει, παρά την σχεδόν καθολική χρήση των κινητών, δεν υπήρξε καμία αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου.

Στην έκθεσή του, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», το ICR παραθέτει επίσης αστοχίες σε πολλές από τις μελέτες που διερεύνησαν το όλο θέμα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως τα κινητά είναι «πιθανώς καρκινογόνα», βασισμένος στην απόφαση της αρμόδιας Αρχής του - της Διεθνούς Υπηρεσίας Μελέτης του Καρκίνου (IARC) - με την οποία ταξινομήθηκαν τα κινητά στην ίδια κατηγορία με τον καφέ και τις αναθυμιάσεις του πετρελαίου.

Η ταξινόμηση ενός παράγοντα ως «πιθανώς καρκινογόνου» σημαίνει ότι δεν μπορεί μεν να αποκλειστεί πως μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αλλά δεν μπορεί ούτε και να αποδειχτεί.

Μανιώδεις χρήστες

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τα κινητά και τον καρκίνο ήταν η Interphone, κατά την οποία συγκρίθηκαν 2.708 πάσχοντες από μια μορφή όγκου στον εγκέφαλο που λέγεται γλοίωμα, με ίσο αριθμό υγιών εθελοντών.

Η μελέτη αυτή είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι χρήστες των κινητών κατά μέσον όρο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του εγκεφάλου, αλλά οι μανιώδεις χρήστες διέτρεχαν κάπως υψηλότερο κίνδυνο.

Ο καθηγητής Άντονυ Σβέρντλοου, από το ICR, λέει πως υπήρχε κίνδυνος σφάλματος όταν οι πάσχοντες από τον καρκίνο στον εγκέφαλο κλήθηκαν να θυμηθούν πόσο μιλούσαν στο κινητό χρόνια πριν.

Έτσι, 10 από τους ασθενείς είπαν πως καθημερινά μιλούσαν στο κινητό περισσότερες από… 12 ώρες – πράγμα το οποίο δεν μοιάζει διόλου πιθανό.

Ο δρ Σβέρντλοου πρόσθεσε πως την τελευταία 20ετία, η χρήση των κινητών μετετράπη από σπάνια σε εξαιρετικά συνηθισμένη και πλέον 4,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τα χρησιμοποιούν. Ωστόσο, τα στοιχεία από τις δυτικές χώρες «δεν καταδεικνύουν αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου».

Συνολικά, εξάλλου, «τα αθροιστικά ευρήματα των επιστημονικών μελετών δείχνουν να καταρρίπτουν ολοένα περισσότερο την υπόθεση ότι τα κινητά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εγκεφάλου στους ενήλικες», τόνισε.ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr