• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Το πολύ καθισιό αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης

Οι γυναίκες που κάθονται σε μια καρέκλα επί πολλές ώρες κάθε μέρα, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν απειλητική για τη ζωή θρόμβωση σε σύγκριση με τις πιο δραστήριες συνομήλικές τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι γυναίκες που κάθονται σε μια καρέκλα επί πολλές ώρες κάθε μέρα, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν απειλητική για τη ζωή θρόμβωση σε σύγκριση με τις πιο δραστήριες συνομήλικές τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα δεν αφορά μόνον όσες κάνουν δουλειά γραφείου, αλλά και εκείνες που μόλις επιστρέψουν σπίτι σωριάζονται σε μια πολυθρόνα.

Η νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 70.000 νοσηλεύτριες στις ΗΠΑ, είναι η πρώτη που δείχνει πως ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή.

Η πνευμονική εμβολή εκδηλώνεται όταν δημιουργηθεί ένας θρόμβος αίματος σε φλέβα των ποδιών (η κατάσταση λέγεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και εν συνεχεία αποκολληθεί, και μέσω της φλεβικής κυκλοφορίας φτάσει στους πνεύμονες.

Στα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής συμπεριλαμβάνονται πόνος στο στήθος, δυσκολίες στην αναπνοή και έντονος βήχας. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Είναι ήδη καλά τεκμηριωμένο πως η πολύωρη ακινησία (πάνω από 3 ώρες) κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και κατ’ επέκταση για πνευμονική εμβολή.

Είναι επίσης γνωστό πως όσοι γυμνάζονται συστηματικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν πνευμονική εμβολή. Ωστόσο, η νέα μελέτη – η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ) – είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι και το καθισιό στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο.

Την μελέτη πραγματοποίησαν ο δρ Κρίστοφερ Κάμπρελ, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, και οι συνεργάτες του. Οι εθελόντριες της μελέτης, ως νοσηλεύτριες ήταν ιδιαίτερα δραστήριες στην επαγγελματική τους ζωή.

Στη διάρκεια όμως των 18 ετών που διήρκησε η μελέτη, όσες κάθονταν περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα όταν δεν εργάζονταν, είχαν διπλάσιες πιθανότητες πνευμονικής εμβολής σε σύγκριση με όσες κάθονταν λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα.

Η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για πνευμονική εμβολή, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr