• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αποδράσεις - Ταξίδι με ασφάλεια

Της Ελένης Δασκαλάκη. Τα ταξίδια είναι υπέροχα αλλά τα ατυχήματα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας των παιδιών και των νέων. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 1000 παιδιά και νέοι χάνουν τη ζωή τους από ατυχήματα, κυρίως τροχαία.

Τα ταξίδια είναι υπέροχα αλλά τα ατυχήματα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας των παιδιών και των νέων. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 1000 παιδιά και νέοι χάνουν τη ζωή τους από ατυχήματα, κυρίως τροχαία. Αυτό δεν το αναφέρουμε για να τρομοκρατηθεί κανείς αλλά για να ενημερωνόμαστε και να προλαμβάνουμε! Και ο βασικότερος τρόπος πρόληψης των βαριών συνεπειών των τροχαίων ατυχημάτων στα παιδιά είναι η σωστή χρήση του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου και της ζώνης ασφαλείας.

Παιδικό κάθισμα και ζώνη ασφαλείας: γιατί είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μειώνουν κατά 70% τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Επιπλέον, αποδεδειγμένα η χρήση ζώνης ασφαλείας μειώνει σημαντικά τον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων στα παιδιά. Ακόμη και σε σύγκρουση μέτριας βαρύτητας, αν το παιδί κρατιέται στην αγκαλιά, μπορεί να εκσφενδονιστεί μέσα ή έξω από το αυτοκίνητο, να λειτουργήσει σαν «αερόσακος» για τον ενήλικα που το κρατάει, με αποτέλεσμα βαρύτατες σωματικές κακώσεις. Ας μην ξεχνάμε πως
το βάρος του παιδιού σε μια σύγκρουση με μέτρια ταχύτητα γίνεται 30 φορές μεγαλύτερο, δηλαδή ένα παιδί 3 χρόνων αποκτά βάρος σύγκρουσης περίπου 500 κιλά! Τι πρέπει όμως να προσέχουμε γενικότερα;

  • Η μεταφορά των μωρών στα κοινά πορτ-μπεμπέ δεν είναι ασφαλής.
  • Μετά από ένα σημαντικό τρακάρισμα, τόσο το παιδικό κάθισμα όσο και οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να αλλαχθούν. Οι προδιαγραφές τους δεν ισχύουν πια.
  • Αν δανειστείτε μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, ελέγξτε αν έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητο που έχει τρακάρει.
  • Κατά την αγορά παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, θα πρέπει να έχετε υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σας (5θυρο, παλιό ή καινούργιο, ζώνες ασφαλείας πίσω, μήκος ζωνών). Αυτό είναι απαραίτητο για να βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα ή οι ζώνες ασφαλείας που θα διαλέξετε μπορούν να τοποθετηθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.

 

ΤΑΞΙΔΙ ΕΝ ΠΛΩ:
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα παιδί που ταξιδεύει με πλοίο είναι η περιέργειά του και η διάθεση για εξερεύνηση. Το κατάστρωμα του πλοίου είναι συνήθως υγρό και γλιστράει πολύ, οι σκάλες είναι απότομες και με πολύ στενά σκαλοπάτια, οι πόρτες κλείνουν με δύναμη, και βέβαια υπάρχουν πολλές καρέκλες, τις οποίες ένα παιδί μπορεί πολύ εύκολα να τις μεταφέρει στις άκρες του πλοίου για να ανέβει και να κοιτάξει τα κύματα και? τα ψαράκια.
Για να αποφύγετε τα ατυχήματα

  • Αν το παιδί είναι κάτω των 3 ετών, καλύτερα να ταξιδεύετε έχοντας κλείσει καμπίνα.
  • Μην προσπαθήσετε να επιβάλετε στα παιδιά να μείνουν σε ένα κάθισμα δίπλα σας, χωρίς να σηκωθούν μέχρι να φτάσετε. Είναι σίγουρο ότι η περιέργειά τους θα νικήσει και εσείς θα βρεθείτε να τα αναζητάτε. Κάντε μαζί μία αναγνωριστική βόλτα στα διάφορα μέρη του πλοίου και απαντήστε του σε όλα του τα ερωτήματα.
  • Φροντίστε τα παπούτσια των παιδιών να είναι ίσια(χωρίς τακούνι)και να μη γλιστράει η σόλα τους.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να μπαινοβγαίνουν συνεχώς από το σαλόνι στο κατάστρωμα.
  • Μην επιτρέπετε στα παιδιά να επισκέπτονται μόνα τους τις τουαλέτες.

ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ:
Πριν την απογείωση:

·         Αν πρόκειται για μωρό, ενημερώστε την αεροπορική εταιρία ότι πρόκειται να ταξιδέψετε μαζί του. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν ειδικό μενού και ειδικά καθίσματα για τα μωρά.

·         Φροντίστε να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον μία ώρα πριν από την καθορισμένη.

·         Βρείτε τρόπους να απασχολείτε τα παιδιά στο κάθισμά τους και μην τα αφήνετε να λύνουν τις ζώνες ασφαλείας. Το αγαπημένο τους παιχνίδι ή παραμύθι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπει από την τσάντα σας.

·         Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει παιδικό μενού, καλύτερα είναι να έχετε φροντίσει εσείς για το τι θα φάει το παιδί. Έτσι, θα έχετε τουλάχιστον δύο εναλλακτικές λύσεις.

·         Μην αφήνετε τα παιδιά να επισκέπτονται μόνα τους την τουαλέτα.

 

Για να αποφύγετε τη ναυτία στο ταξίδι

·         Φροντίστε ώστε το παιδί να κάθεται με ελαφριά κλίση προς τα πίσω, για να μην πιέζεται το στομάχι του και κινδυνεύει να πάθει ναυτία.

·         Τα ρούχα του πρέπει να είναι άνετα και χαλαρά και να μην έχουν λάστιχο.

·         Διαβάστε του εσείς ένα παραμύθι ή πείτε του μία ιστορία, αλλά μην το αφήνετε να διαβάζει μόνο του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

·         Δώστε στο παιδί ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα ή ένα κολατσιό πριν το ταξίδι και φροντίστε να πίνει μόνο μικρές γουλιές νερό κατά τη διάρκειά του. Τροφές που συνιστώνται είναι κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι βραστό σε συνδυασμό με βραστά λαχανικά.

·         Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά, τα γλυκίσματα και τα αναψυκτικά.

·         Μην αναπολείτε επεισόδια ζάλης και εμετού προηγούμενων ταξιδιών.

·         Αποφεύγετε την παραμονή σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται(π.χ. σαλόνι πλοίου) και έχετε κάποιο παράθυρο ανοιχτό στο αυτοκίνητο.

·         Μην καπνίζετε δίπλα του.

Τι να κάνετε αν ζαλιστεί:

Στο αυτοκίνητο: Κάντε μία στάση για 20 με 30 λεπτά. Αφήστε το παιδί να πάρει καθαρό αέρα να περπατήσει και να ξεχαστεί.
Στο πλοίο: Βγείτε στο κατάστρωμα και βάλτε το να καθίσει και να ηρεμήσει.
Στο αεροπλάνο: Ευεργετικές θα αποδειχθούν οι δροσερές κομπρέσες στο λαιμό και το μέτωπο. Στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να αποφύγετε τον εμετό, μη δώσετε στο παιδί να φάει τίποτα για μισή ώρα, εκτός από μικρές γουλιές δροσερό νερό. Στη συνέχεια, θα του κάνει καλό να φάει μία δύο φρυγανιές ή κράκερ, που απορροφούν τα υγρά του στομάχου.

 

ΠΗΓΗ:Athens Child, paidiatros.gr