• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ατιμωρησία του βιασμού εντός γάμου, καταδεικνύει έκθεση του ΟΗΕ

Στις περισσότερες από τις μισές χώρες στον κόσμο δεν τιμωρείται ο βιασμός εντός του γάμου και σε περίπου το ένα τρίτο από αυτές οι γυναίκες στερούνται του δικαιώματος στην άμβλωση, καταγγέλλει το νέο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, «ΟΗΕ Γυναίκες» στην πρώτη έκθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες παγκοσμίως...

Στις περισσότερες από τις μισές χώρες στον κόσμο δεν τιμωρείται ο βιασμός εντός του γάμου και σε περίπου το ένα τρίτο από αυτές οι γυναίκες στερούνται του δικαιώματος στην άμβλωση, καταγγέλλει το νέο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, «ΟΗΕ Γυναίκες» στην πρώτη έκθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες παγκοσμίως, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, 127 χώρες δεν τιμωρούν το βιασμό εντός του γάμου, 61 χώρες στερούν από τις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ παρατηρείται μια διαφορά από 10% ως 30% στους μισθούς των γυναικών σε σχέση με τους μισθούς των ανδρών.

Ο «ΟΗΕ Γυναίκες», είναι ένα νέο όργανο του ΟΗΕ που συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2011, το οποίο συγκεντρώνει τις δραστηριότητες μικρότερων οργάνων του διεθνούς οργανισμού για τα δικαιώματα των γυναικών στον κόσμο, που υπάρχουν ήδη. Πρόεδρος του νέου αυτού οργάνου είναι η πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέ.

«Παρά τις μεγάλες προόδους σε ό,τι αφορά τους νόμους, εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν βία στη ζωή τους από την πλευρά των συντρόφων τους», υπογραμμίζει η πρώτη ετήσια έκθεση του «ΟΗΕ Γυναίκες».

Το νέο όργανο του ΟΗΕ διαβεβαιώνει εξάλλου ότι «περίπου 600 εκατομμύρια γυναίκες, δηλαδή περισσότερες από τις μισές εργαζόμενες γυναίκες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, απασχολούνται σε λιγότερο ασφαλείς εργασίες, συχνά έξω από κάθε νόμο».

«Η μη δημοσιοποίηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου», αποκαλύπτει ακόμα ο «ΟΗΕ Γυναίκες». Σε 57 χώρες, οι μελέτες για την εγκληματικότητα δείχνουν ότι τουλάχιστον ένα 10% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά μόνο το 11% το δημοσιοποιεί.

Η έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο «Οι πρόοδοι των γυναικών στον κόσμο», υπενθυμίζει ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως πολεμικό όπλο. «Η σεξουαλική βία ασκείται σε πληθυσμούς για να μεταδοθεί σκόπιμα ο ιός του AIDS με στόχο την πρόκληση μόλυνσης, την εκτόπιση πληθυσμών και τον εκφοβισμό ολόκληρων κοινοτήτων», αναφέρει η έκθεση.

«Στο νόμο για την ισότητα των δυο φύλων βασίζεται η πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη. Χωρίς μια σταθερή νομική βάση, θα καταρρεύσουν οι απόπειρες να καταστούν τα δικαστήρια περισσότερο προσβάσιμα στις γυναίκες και η αστυνομία λιγότερο εχθρική απέναντι στις γυναίκες που καταγγέλλουν σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος τους», εκτιμά η έκθεση.

Παρόλα αυτά η έκθεση υπογραμμίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. «Οι γυναίκες ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων απ’ ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών, όχι μόνον των πολιτικών, αλλά επίσης των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών», επισημαίνει η έκθεση.

«Σήμερα, 186 χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο έχουν επικυρώσει τη συνθήκη για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών», τονίζει η έκθεση και υπογραμμίζει επίσης ότι 173 χώρες χορηγούν επίδομα μητρότητας, 139 διαθέτουν σύνταγμα που εγγυάται την ισότητα των φύλων και 125 χαρακτηρίζουν παράνομη τη βία που υφίστανται οι γυναίκες εντός του γάμου από τους συζύγους τους.

ΠΗΓΗ:health.in.gr, ΑΠΕ/Γαλλικό