• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αμφισβητούν τους κινδύνους από το πολύ αλάτι

Σε μία ανάλυση που τροφοδοτεί μια μακροχρόνια διαμάχη για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία το πολύ αλάτι, επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο μέτριος περιορισμός στην κατανάλωσή του δεν ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου.

Σε μία ανάλυση που τροφοδοτεί μια μακροχρόνια διαμάχη για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία το πολύ αλάτι, επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο μέτριος περιορισμός στην κατανάλωσή του δεν ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, μολονότι ο περιορισμός του αλατιού από τη διατροφή επιφέρει μείωση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, το όφελος αυτό δεν συνεπάγεται μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή θανάτου.

Οι ερευνητές εικάζουν πως οι έως τώρα κλινικές μελέτες δεν ήταν αρκετά μεγάλες και παρατεταμένες, ώστε να καταγραφεί το όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία. Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρούν επιβεβλημένο να αρχίσουν άμεσα μεγάλες μελέτες.

«Με τις κυβερνήσεις να θέτουν ολοένα χαμηλότερα όρια στην πρόσληψη άλατος και τις εταιρείες τροφίμων να το αφαιρούν σταδιακά από τα προϊόντά τους, είναι πραγματικά σημαντικό να διεξαχθούν μερικές εκτενείς κλινικές μελέτες, ούτως ώστε να δούμε σε όλη τους την έκταση τα οφέλη από την μείωση της κατανάλωσης άλατος», δήλωσε ο δρ Ροντ Τέιλορ, από το Κολέγιο Ιατρικής & Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ο οποίος ηγήθηκε της νέας μελέτης.

Η μελέτη αυτή αποτελεί ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας και δημοσιεύεται στην διαδικτυακή επιστημονική βάση δεδομένων «Τhe Cochrane Library».

Ο δρ Τέιλορ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν συνδυαστικά επτά προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 6.489 εθελοντές.

Πόσο αλάτι τρώμε

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το πολύ αλάτι είναι επιζήμιο για την υγεία και ότι ο περιορισμός του είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Γι’ αυτό τον λόγο, η γενική σύσταση προς τους Ευρωπαίους ενήλικες είναι να περιορίζουν την κατανάλωσή του σε 6 γραμμάρια (ή 2.400 mg νάτριο) την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του καφέ.

Στις ΗΠΑ, όμως, το αντίστοιχο συνιστώμενο όριο είναι τα 2,3 γραμμάρια ημερησίως.

Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν πως η μέση κατανάλωσή του υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια ημερησίως στην Ελλάδα, αφού εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι που προσθέτουμε στα φαγητά και στις σαλάτες, υπάρχει «κρυφό» αλάτι σε ό,τι αγοράζουμε.

Στην πραγματικότητα, μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει πως το 40% του άλατος που καθημερινά καταναλώνουμε, προέρχεται από το ψωμί! Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να διαβάζουν την θρεπτική αξία των τροφίμων στις ετικέτες τους και να ξέρουν πως όπου βλέπουν «νάτριο» ή «Na+», υπονοείται το αλάτι.

Η υπέρταση

Η υπέρταση αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο.

Ο δρ Τέιλορ λέει πως παρ’ ότι δεν βρήκε στοιχεία για μεγάλα οφέλη, αυτό οφείλεται στο ότι ο αριθμός των εθελοντών που συμμετείχαν στις μελέτες ήταν μικρός.

Επιπλέον, «οι εθελοντές δεν είχαν μειώσει δραστικά, αλλά μέτρια το αλάτι από τη διατροφή τους και έτσι ο αντίκτυπος στην πίεση και στην καρδιολογική τους υγείας δεν ήταν μεγάλος», είπε.



ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr