Πέντε χρόνια μετά την σπίλωση της επιστημονικής υπόστασης της Νοτίου Κορέας εξαιτίας του σκανδάλου με επίκεντρο την ερευνητική κλωνοποίηση, εγκρίνεται η πρώτη θεραπεία με βλαστικά κύτταρα για ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα.
Πέντε χρόνια μετά την σπίλωση της επιστημονικής υπόστασης της Νοτίου Κορέας εξαιτίας του σκανδάλου με επίκεντρο την ερευνητική κλωνοποίηση, εγκρίνεται η πρώτη θεραπεία με βλαστικά κύτταρα για ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοια θεραπεία που τίθεται σε κλινική χρήση παγκοσμίως.
Η Νότια Κορέα είχε θέσει σε αναστολή την έρευνα των βλαστοκυττάρων, μετά την καταδίκη του Hwang Woo-suk για απάτη το 2005.
Η έγκριση για εμπορική διάθεση (από 1 Ιουλίου) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας, της θεραπείας Hearticellgram-AMI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία FCB-Pharmicell, δίνει το έναυσμα για επανέναρξη των ερευνών στον ευαίσθητο αυτό τομέα της ιατρικής επιστήμης.
«Η απόφαση σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει και πάλι τον δρόμο για την έρευνα στον τομέα των βλαστικών κυττάρων», σχολιάζει ο Δρ Oh Il-hwan καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.
Τα βλαστικά κύτταρα του οργανισμού είναι το κυρίαρχα κύτταρα και πηγή όλων των κυττάρων και ιστών του σώματος. Εξαιτίας της ικανότητας τους να παράγουν διαφορετικούς τύπους κυττάρων και να πολλαπλασιάζονται και να αυτό-ανανεώνονται, οι επιστήμονες προσπαθούν να τα συλλέξουν ώστε να αποτελέσουν την θεραπευτική βάση για μια ευρεία γκάμα ασθενειών και διαταραχών, περιλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη και των τραυμάτων.
Εν αντιθέσει με τα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα, η χρήση των σωματικών (ενηλίκων) βλαστοκυττάρων, όπως στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι αντιφατική, καθώς εξάγονται από δείγματα ενηλίκου ιστού και όχι από απορριφθέντα ανθρώπινα έμβρυα.
Η χρήση των σωματικών βλαστοκυττάρων στην θεραπεία, δεν είναι πρωτοφανής για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε συμβατικές αγωγές. Στις ΗΠΑ και την Γερμανία ήδη χρησιμοποιούνται τέτοιες ριζικές θεραπευτικές λύσεις.
Αυτό όμως που δίνει στη Νότια Κορέα το προβάδισμα είναι ότι έχει αποδείξει ότι η θεραπεία είναι αρκετά καλή ώστε να κερδίσει την έγκριση των αρμοδίων αρχών και να καταστεί διαθέσιμη για κλινική χρήση.
Μετά από έξι χρόνια κλινικών δοκιμών, ο Κορεατικός Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων οριστικοποίησε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες που επιτρέπουν την πώληση της Hearticellgram-AMI, της θεραπείας βλαστικών κυττάρων για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ειδικότερα, η θεραπεία Hearticellgram-AMI περιλαμβάνει την εξαγωγή σωματικών βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του ασθενή, τα οποία καλλιεργούνται και μετά εισάγονται απευθείας στον καρδιακό μυ. Αρχικός στόχος, ήταν η χορήγηση της σε ασθενείς με μη ιάσιμα νοσήματα, με συμβατικές όμως θεραπευτικές διαδικασίες. Ωστόσο, η αγωγή εισάγεται με ένεση απευθείας στις στεφανιαίες αρτηρίες και βοηθά τα κατεστραμμένα κύτταρα να αναγεννηθούν και να επανακτήσουν την λειτουργικότητά τους.
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή, διάρκειας έξι ετών, είχαν σχεδόν 6% βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας έξι μήνες μετά την χορήγηση μιας και μόνο δόση του φαρμάκου.
«Είναι η πρώτη θεραπεία βλαστοκυττάρων που εγκρίνεται για κλινική χρήση όχι μόνο στην Κορέα, αλλά και παγκοσμίως», τονίζει ο Song Jae-mann πρύτανης του Χριστιανικού Νοσοκομείου «Wonju» του Πανεπιστημίου «Yonsei», όπου διεξήχθη η μελέτη.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η θεραπεία δεν έχει εξεταστεί από ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες. Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας FCB-Pharmicell δήλωσε ότι η εταιρεία στοχεύει στην δημοσίευση «κάποιας αξιολόγησης».
Ο Δρ Oh εξηγεί ότι η έλλειψη ανεξάρτητης επιστημονικής τεκμηρίωσης και ο ανεπαρκής έλεγχος της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, δημιουργεί απογοήτευση, καθώς κατά τα άλλα η θεραπεία θα μπορούσε να θεωρηθεί μια αναμφισβήτητη καινοτομία.
Πάντως οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι η έγκριση της θεραπείας σημαίνει και την ίαση ασθενειών που σήμερα θεωρούνται ανίατες.
Η έγκριση υποδεικνύει μια πιστοποίηση ότι δεν υπάρχουν μείζονα προβλήματα ως προς την ασφάλεια. Εξάλλου ο Κορεατικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΠΗΓΗ:health.in.gr