Νέα κινεζική μελέτη αποκαλύπτει ότι η μακροχρόνια τακτική χρήση κεταμίνης ή Special K όπως είναι γνωστή η ναρκωτική ουσία, μπορεί να τροποποιήσει την λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα όπως έπειξη και πυελικό άλγος.
Νέα κινεζική μελέτη αποκαλύπτει ότι η μακροχρόνια τακτική χρήση κεταμίνης ή Special K όπως είναι γνωστή η ναρκωτική ουσία, μπορεί να τροποποιήσει την λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα όπως έπειξη και πυελικό άλγος.
Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν και έως 12 μήνες ή και περισσότερα, ακόμη και μετά τη διακοπή της χρήσης της κεταμίνης, εξηγεί ο Δρ Σιου-Κινγκ Μακ από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Urology «είναι πιθανόν αλλά όχι διαπιστωμένο, οι πρώιμες αυτές λειτουργικές αλλαγές να εξομαλύνονται μετά από 12μηνη αποχή από την κεταμίνη.»
Η κατάχρηση κεταμίνης, με ισχυρή αναισθητική δράση, παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες. Η επαναλαμβανόμενη χρήση της έχει σχετιστεί με πνευματικά προβλήματα, όπως ψευδαισθήσεις και εξασθενημένη μνήμη, σκέψη και συγκέντρωση. Επίσης προκαλεί υπέρταση.
Την τελευταία τριετία, τουλάχιστον πέντε μελέτες έχουν δημιουργήσει ανησυχίες στην ουρολογική κοινότητα για τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με την τακτική μη ιατρική χρήση της κεταμίνης.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται: επώδυνη ούρηση, εξασθενητική ουρική συχνότητα, έπειξη, ακράτεια και αιματουρία, συχνά συνοδευόμενη από φλεγμονή και η φυσιολογική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων στην ουροδόχο κύστη.
Η κινεζική μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει την κατάσταση του κατώτερου ουροποιητικού σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες του γενικού πληθυσμού που κάνουν χρήση κεταμίνης.
Οι ερευνητές εξέτασαν 66 άτομα, 13-25 ετών με ιστορικό χρήση κεταμίνης. Σχεδόν τα τρία τέταρτα ήταν άνδρες. Η κατάσταση της λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού εκτιμήθηκε με βάση το «Pelvic Pain, Urgency and Frequency (PUF) Questionnaire», όπως επίσης με υπερήχους και μετρήσεις της ροής των ούρων.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 36 άτομα έκαναν χρήση κεταμίνης και 31 έδωσαν στοιχεία επί της διάρκειας χρήσης. Εξ αυτών, το 26% έκανε χρήση περισσότερα από τέσσερα χρόνια, το 36% μεταξύ δύο και τεσσάρων, το 32% για ένα έως δύο χρόνια και μόνο το 6% λιγότερο από 12 μήνες.
Οι ενεργοί χρήστες κεταμίνης, έπαιρναν κατά μέσο όρο 12,5 γραμ. την εβδομάδα, με μεγάλες διαφοροποιήσεις και μέγιστη εβδομαδιαία χρήση τα 64 γραμ..
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρήση κεταμίνης τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα σχετιζόταν με μετρήσιμη δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Ειδικότερα το συγκεκριμένο επίπεδο χρήση σχετιζόταν άμεσα με χαμηλότερο όγκο εξαγομένων ούρων.
«Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι υπάρχει σχέση δόσης-επιδείνωση της ουροποιητικής λειτουργίας» σημειώνει ο Δρ Μακ. Και συμπληρώνει ότι «τα στοιχεία είναι επαρκή για να πείσουν τους νεαρούς χρήστες κεταμίνης αλλά και τον γενικό πληθυσμό, ότι η ουσία έχει παρενέργειες για τον οργανισμό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώην χρήστες κεταμίνης που πήραν μέρος στην έρευνα και απείχαν της χρήσης για περισσότερους από 12 μήνες είχαν μεγαλύτερο όγκο εξαγόμενων ούρων από τους νυν χρήστες ή από εκείνους που απείχαν της χρήσης μόνο για τρεις μήνες.
Οι υπέρηχοι έδειξαν επίσης ότι το 25% των ενεργών χρηστών είχε νεφρικό οίδημα έναντι 5% των μη χρηστών. Το κοιλιακό άλγος αναφέρθηκε από εννέα χρήστες και δύο απέχοντες. Κανείς δεν ανέφερε ακράτεια. Αιματουρία καταγράφηκε σε τρεις ενεργούς και δύο μη χρήστες.
Το σκορ στο ερωτηματολόγιο PUF ήταν σημαντικά υψηλότερο (χειρότερο) για τα άτομα που έκανα χρήση κεταμίνης για περισσότερα από δύο χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που έκανα χρήση μικρότερο διάστημα. Τα σκορ βελτιωνόταν σταδιακά όσο αυξανόταν η διάρκεια της αποχής. Για τα άτομα που απείχαν 12 μήνες, το σκορ ήταν σημαντικά χαμηλότερο (καλύτερο) και ο όγκος των εξαγόμενων ούρων μεγαλύτερος, απ’ αυτόν των ενεργών χρηστών.
Καταλήγοντας, οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κατάχρηση κεταμίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχει παρενέργειες στην σωματική και πνευματική λειτουργία του ανθρώπου.
ΠΗΓΗ:health.in.gr