• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών

Για πρώτη φορά παγκοσμίως σε κλινική της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση, και των δύο χεριών, σε έναν 54χρονο αγρότη που είχε ακρωτηριαστεί σε εργατικό ατύχημα.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως σε κλινική της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση, και των δύο χεριών, σε έναν 54χρονο αγρότη που είχε ακρωτηριαστεί σε εργατικό ατύχημα.

Όπως ανακοίνωσε η κλινική του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Μονάχου η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου, και ο ασθενής, ένας 54χρονος Γερμανός, είναι καλά στην υγεία του.

Ο αγρότης είχε χάσει και τα δύο του χέρια από το ύψος του αγκώνα σε εργατικό ατύχημα πριν από έξι χρόνια. Προσπάθησε δύο φορές, χωρίς επιτυχία, να βάλει τεχνητά μέλη και τελικά στράφηκε στην κλινική αυτή που ειδικεύεται στην πλαστική χειρουργική και στα χέρια.

Μια ομάδα 40 ατόμων συμμετείχε στην πρωτοποριακή επέμβαση που πραγματοποίηθηκε υπό την επίβλεψη των Γερμανών καθηγητών Κριστόφ Χένκε και Έντγκαρ Μπίμερ και διήρκησε 15 ώρες.

Πριν από την επέμβαση ο ασθενής έπρεπε να κατανοήσει ότι θα ζούσε πλέον με τα χέρια κάποιου άλλου.

Όταν ξύπνησε κοίταξε τα χέρια του και είπε: πολύ ωραία, δήλωσε ο καθηγητής Μπίμερ.

Μέχρι σήμερα είχαν γίνει μεταμοσχεύσεις μόνο δαχτύλων ή παλάμης. Μία από τις βασικές δυσκολίες για τη μεταμόσχευση ολόκληρου του χεριού είναι ότι δεν υπάρχουν δωρητές.

Ήδη, ο αριθμός των ατόμων που είναι πρόθυμοι να δωρίσουν τα εσωτερικά όργανά τους μειώνεται. Επιπλέον, οι άνθρωποι δέχονται ευκολότερα να αφαιρέσουν τα νεφρά του νεκρού συγγενή τους παρά ένα ολόκληρο πόδι, ένα χέρι ή το πρόσωπο, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Το 2005 Γάλλοι γιατροί πραγματοποίησαν την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου σε μια 38χρονη γυναίκα που είχε χάσει τη μύτη, τα μάγουλα, το στόμα, τα χείλη και το σαγόνι της μετά από επίθεση σκύλου.

 

ΠΗΓΗ:skai.gr, healthierworld.gr