• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη παραμορφώνει τα βρέφη

Το 45% των γυναικών κάτω των 20 ετών δεν εγκαταλείπει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ συνολικά 1 στις 7 γυναίκες παραμένουν καπνίστριες.

Το 45% των γυναικών κάτω των 20 ετών δεν εγκαταλείπει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ συνολικά 1 στις 7 γυναίκες παραμένουν καπνίστριες.

Εκκληση στις μέλλουσες μητέρες να διακόψουν το κάπνισμα κάνουν οι γιατροί, έπειτα από τη δημοσιοποίηση μιας νέας έρευνας που συνδέει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη με γενετικά προβλήματα στα βρέφη, όπως παραμορφωμένα άκρα, λαγοχειλία και γαστρεντερικές ανωμαλίες.

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο να γεννηθεί το παιδί τους με μια σοβαρή δυσμορφία κατά τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τη μελέτη, λόγος για τον οποίο οι συντάκτες της τονίζουν ότι γίνεται επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για να μειωθούν τα εκπληκτικά υψηλά επίπεδα καπνίσματος μεταξύ των εγκύων γυναικών.

Κίνδυνος
Αν και το κάπνισμα από τις έγκυες έχει συνδεθεί ήδη με έναν υψηλότερο κίνδυνο για τη γέννηση ενός ελλιποβαρούς βρέφους και με τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρης γέννησης, το 45% των γυναικών κάτω των 20 ετών δεν εγκαταλείπει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ συνολικά μία στις επτά γυναίκες παραμένει καπνίστρια. Οι συντάκτες της μελέτης από το University College του Λονδίνου ανέφεραν ότι η έρευνά τους ήταν η πρώτη περιεκτική που προσδιορίζει τα συγκεκριμένα γενετικά προβλήματα που συνδέονται με το κάπνισμα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 172 εργασιών, δημοσιευμένων κατά τη διάρκεια της τελευταίας 50ετίας, οι οποίες αφορούσαν 174.000 γεννήσεις βρεφών με ανωμαλίες και 11,7 εκατομμύρια γεννήσεις υγιών παιδιών.

Παραμορφώσεις
Οπως διαπίστωσαν το μητρικό κάπνισμα αύξανε κατά 26% την πιθανότητα γέννησης ενός βρέφους χωρίς άκρα ή με παραμορφωμένα άκρα, κατά 28% την πιθανότητα γέννησης παιδιού με συστροφή των πελμάτων, κατά 27% την πιθανότητα γέννησης παιδιού με γαστρεντερικές ατέλειες, κατά 33% την πιθανότητα γέννησης παιδιού με παραμορφώσεις στο κρανίο, κατά 25% την πιθανότητα γέννησης παιδιού με οφθαλμικά προβλήματα και κατά 28% την πιθανότητα γέννησης παιδιού με λαγόχειλο. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, αύξηση κινδύνου, κατά 50%, διαπιστώθηκε για την περίπτωση γέννησης παιδιού με γαστρόσχιση, μια κατάσταση όπου μέρος του στομάχου και των εντέρων προβάλλει μέσω του δέρματος.

Ποσοστά
«Ο κόσμος νομίζει ότι λίγες γυναίκες καπνίζουν ακόμα όταν βρίσκονται στην εγκυμοσύνη. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ιδιαίτερα στις γυναίκες κάτω των 20 ετών, οι αριθμοί είναι ακόμα εκπληκτικά υψηλοί», δήλωσε ο καθηγητής Αλαν Χάκσαου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το μητρικό κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα για αποβολές, για πρόωρες γεννήσεις, ή για ελλιποβαρή βρέφη, αλλά πλέον έχουμε αποδείξεις ότι ευθύνεται και για μια σειρά σοβαρών συγγενών ανωμαλιών», υπογράμμισε.

«Τώρα που τα γνωρίζουμε όλα αυτά η συμβουλή μας στις μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρη: να κόψουν το κάπνισμα πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης ή αμέσως μόλις την πληροφορηθούν αν θέλουν να μειώσουν τις πιθανότητες να γεννήσουν ένα παιδί που θα φέρει σοβαρές διαταραχές σε όλη του τη ζωή».

ΠΗΓΗ:imerisia.gr