• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Όταν η στυτική δυσλειτουργία είναι ψυχολογική

Είμαι 28 ετών. Έχω πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Οι γιατροί απέκλεισαν όλα τα οργανικά αίτια, άρα είναι καθαρά ψυχολογικό. Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Αποφεύγω τη συναναστροφή μου με γυναίκες γιατί ξέρω τι θα ακολουθήσει και ντρέπομαι αφόρητα.

Είμαι 28 ετών. Έχω πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Οι γιατροί απέκλεισαν όλα τα οργανικά αίτια, άρα είναι καθαρά ψυχολογικό. Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Αποφεύγω τη συναναστροφή  μου με γυναίκες γιατί ξέρω τι θα ακολουθήσει και ντρέπομαι αφόρητα.

Στην στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει μια σειρά ψυχογενών αιτιών, όπως:

* Η έλλειψη αυτοεκτίμησης

* Οι υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό για την σεξουαλική επίδοση

* Το συναίσθημα άγχους, ενοχής ή/και φόβου αποτυχίας πριν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης

* Περιστατικά σεξουαλικής απόρριψης στο παρελθόν τα οποία βιώνει ο πάσχων ως ορόσημα ζωής

* Η έλλειψη σεξουαλικών εμπειριών και οικειότητας με την σύντροφο και η αδυναμία επικέντρωσης στη σύντροφο εξαιτίας της ιδεοληπτικής ενασχόλησης με το αν η στύση είναι ικανοποιητική ή όχι.

Προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε στις σεξουαλικές σας επιδόσεις, αλλά στην απόλαυση της στιγμής και στη διέγερση όλων των αισθήσεων. Να επιδιώκετε αντί να αποφεύγετε την ερωτική επαφή, γιατί η αποφυγή οδηγεί στην αναβίωση του προβλήματος.

Αν η στυτική δυσλειτουργία επιμένει στον χρόνο, αναζητήστε την βοήθεια ειδικού (ψυχολόγου ή ψυχιάτρου) στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.

Πέρα από τις θεραπευτικές τεχνικές για τη μείωση της δυσλειτουργικής στύσης, ίσως βρείτε ανακουφιστικές τις συζητήσεις που θα κάνετε μαζί του για άλλα ζητήματα, όπως η αυτοεκτίμηση, η ζωή σας, οι σχέσεις σας μέχρι τώρα, οι προσδοκίες από τον εαυτό σας κλπ.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι δρ Κλινικής Ψυχολογίας–ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

 

ΠΗΓΗ:ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ