• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η υπνηλία συμβάλλει στην παχυσαρκία

Η υπνηλία συμβάλλει στην παχυσαρκία. Αυτό φαίνεται πως υποστηρίζει μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε σχετικό συνέδριο στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπνηλία συμβάλλει στην παχυσαρκία. Αυτό φαίνεται πως υποστηρίζει μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε σχετικό συνέδριο στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ερευνητές, θέλοντας να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ υπνηλίας και αύξησης του βάρους, εξέτασαν την επίδραση του βαθμού υπνηλίας σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου που καθορίζουν τις διατροφικές μας επιλογές. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 12 υγιή άτομα, άντρες και γυναίκες, 19 έως 45 ετών, στους οποίους πραγματοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία την ώρα που έβλεπαν φωτογραφίες διαφόρων τροφίμων, ενώ ο βαθμός υπνηλίας εκτιμήθηκε μέσω ειδικής κλίμακας.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η εντονότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίστηκε με μικρότερη ανταπόκριση των ανασταλτικών περιοχών του εγκεφάλου, όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν φωτογραφίες γευστικών τροφών με υψηλές θερμίδες. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και φυσιολογικές διακυμάνσεις στην υπνηλία μπορεί να είναι ικανές να τροποποιήσουν την απόκριση του εγκεφάλου που επηρεάζει την πρόσληψη τροφής. Πιο απλά, φαίνεται πως, όταν νυστάζουμε, καταστέλλονται οι … αναστολές του εγκεφάλου μας μπροστά στη θέα νόστιμων και θερμιδογόνων φαγητών.

Εάν αναλογιστούμε λοιπόν την χρόνια έλλειψη ύπνου και κατ’ επέκταση τη διαρκή υπνηλία που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση παχυσαρκίας.

 

ΠΗΓΗ:nutrimed.gr, real.gr