• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Αγαπήστε το σώμα σας για να αδυνατίσετε

Όποιος θέλει να απαλλαγεί από τα περιττά του κιλά, πρέπει εκτός από τη δίαιτα να κάνει και προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας που έχει για το σώμα του, λένε Πορτογάλοι επιστήμονες.

Όποιος θέλει να απαλλαγεί από τα περιττά του κιλά, πρέπει εκτός από τη δίαιτα να κάνει και προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας που έχει για το σώμα του, λένε Πορτογάλοι επιστήμονες.

Η εικόνα σώματος είναι ένας όρος που περιγράφει πόσο καλά νιώθουμε (ή δεν νιώθουμε) για την εμφάνισή μας – και δημιουργείται καθώς μεγαλώνουμε από τα βιώματα, την προσωπικότητα και τις κοινωνικές πιέσεις που δεχόμαστε.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 239 παχύσαρκες εθελόντριες, οι οποίες έλαβαν γενικές συμβουλές διατροφής και έχασαν σε έναν χρόνο το 2% κατά μέσον όρο του αρχικού σωματικού βάρους τους.

Ωστόσο, όσες συμμετείχαν επίσης σε ομαδικές συζητήσεις για τα εμπόδια στην προσπάθεια αδυνατίσματος, έχασαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το 7% του αρχικού σωματικού βάρους τους. Από τις συζητήσεις αυτές προέκυψε ότι καθοριστικό ρόλο έπαιζε η εικόνα που είχαν για το σώμα τους – μια εικόνα που σε σημαντικό βαθμό εξαρτιόταν από τη γνώμη των άλλων γι’ αυτές.

«Τα προβλήματα με την εικόνα σώματος είναι πάρα πολύ συνηθισμένα στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, ωθώντας τους συχνά στο να τρώνε για να αισθανθούν καλύτερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πέντρο Τεϊξέιρα, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας. «Από μόνο του το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στο αδυνάτισμα».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Διατροφής & Φυσικής Δραστηριότητας» (IJBNPA).

Στις ομαδικές συζητήσεις, που γίνονταν μία φορά την εβδομάδα, επί 30 εβδομάδες, οι εθελόντριες μιλούσαν για θέματα όπως η άσκηση, το φαγητό για παρηγοριά, η εικόνα σώματος, τα εμπόδια στην δίαιτα κ.α.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως η βελτίωση της εικόνας σώματος αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την απώλεια των περιττών κιλών και την μη ανάκτησή τους, και γι’ αυτό η βελτίωσή της θα πρέπει να αποτελεί τμήμα κάθε προγράμματος αδυνατίσματος», τόνισε ο δρ Τεϊξέιρα.



ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr