• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ο καρκίνος απειλεί περισσότερο τους ψηλούς

Όσοι έχουν ύψος πάνω από τον μέσο όρο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διάφορες μορφές καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όσοι έχουν ύψος πάνω από τον μέσο όρο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διάφορες μορφές καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν, για κάθε 10 εκατοστά πάνω από το 1,50 μ., οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται κατά περίπου 16%, με την αύξηση να φτάνει το 37% για όσους έχουν ύψος πάνω από 1,75 μέτρα.

Η μέση γυναίκα, λ.χ., που έχει ύψος 1,50 μέτρο, έχει κατά μέσον όρο 10% πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Με βάση τα νέα ευρήματα, οι πιθανότητες αυτές γίνονται 11,6% για μια γυναίκα με ύψος 1,60 μ. και 13,7% για μια γυναίκα με ύψος 1,80 μέτρα.

Η μελέτη τους βασίστηκε σε στοιχεία από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, αλλά εξετάζοντας δέκα προγενέστερες ερευνητικές εργασίες διαπίστωσαν πως το ίδιο ισχύει και για τους άντρες.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «TheLancetOncology», στη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, 97.000 εθελόντριες ανέπτυξαν διάφορες μορφές καρκίνου.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου (από το αν κάπνιζαν ή ήσαν παχύσαρκες έως την ηλικία τους), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ύψος από μόνο του αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως δέκα μορφών καρκίνου.

Πρόκειται για τον καρκίνο του κόλου εντέρου, του ορθού εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του νεφρού, καθώς και το κακόηθες μελάνωμα, το λέμφωμα, το μη Χότζκιν λέμφωμα και την λευχαιμία.

Ανάλογη συσχέτιση έχει παρατηρηθεί και στους άντρες – προγενέστερη μελέτη λ.χ. έχει δείξει πως οι ψηλοί άντρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των όρχεων.

Αν και οι αιτίες της συσχέτισης ύψους-καρκίνου δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, οι ερευνητές εκτιμούν πως μπορεί να παίζουν ρόλο τα επίπεδα των ορμονών (ιδίως όσων σχετίζονται με την ανάπτυξη).

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως οι ψηλοί άνθρωποι διαθέτουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για μεταλλάξεις που θα οδηγήσουν μελλοντικά στον καρκίνο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το αυξανόμενο, μέσο ύψος τον τελευταίο αιώνα μπορεί να έχει συμβάλλει και στην παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη, το μέσος ύψος αυξανόταν κατά 1 εκατοστό ανά δεκαετία του 20ου αιώνα, γεγονός που υποδηλώνει πως το 10-15% των καρκίνων που καταγράφηκαν θα μπορούσαν να οφείλονται σε αυτή την αύξηση.

ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr