• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Καρδιοπαθείς, μην σταματάτε την ασπιρίνη

Οι καρδιοπαθείς καλά θα κάνουν να συνεχίσουν την λήψη ασπιρίνης, καθώς νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η διακοπή της χρήσης της συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης εμφράγματος.

Οι καρδιοπαθείς καλά θα κάνουν να συνεχίσουν την λήψη ασπιρίνης, καθώς νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η διακοπή της χρήσης της συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης εμφράγματος.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, παρά τις σαφείς ιατρικές οδηγίες, σχεδόν οι μισοί ασθενείς που κάνουν μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης σταματούν την λήψη της. Αυτό συνεπάγεται 60% μεγαλύτερο κίνδυνο μη μοιραίου εμφράγματος. 

Τα αποτελέσματα προέρχονται από ανάλυση στοιχείων σχεδόν 40.000 ασθενών που είχαν συνταγογραφηθεί ασπιρίνης από τον θεράποντα ιατρό τους. 

Για κάθε 1.000 ασθενείς σε ορίζοντα 12μηνου, καταγράφονταν επιπλέον τέσσερις περιπτώσεις μη μοιραίου εμφράγματος, μεταξύ των καρδιοπαθών που είχαν σταματήσει πρόσφατα να παίρνουν ασπιρίνη (χαμηλής δοσολογίας), συγκριτικά με εκείνους που συνέχισαν κανονικά την θεραπεία τους. 

Η χαμηλής δοσολογία ασπιρίνη συστήνεται σε όλους του καρδιοπαθείς καθώς έχει διαπιστωθεί ότι συντελεί στην πρόληψη των θρομβώσεων, οι οποίες συντελούν σε εμφράγματα. 

Η Έλλεν Μάσον από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας εξηγεί ότι «η έρευνα έρχεται να υπενθυμίσει πόσο αποτελεσματική είναι η ασπιρίνη στην πρόληψη του εμφράγματος. Είναι λοιπόν ανησυχητικό να διαπιστώνουμε ότι πολλοί καρδιοπαθείς σταματούν αυθαιρέτως την λήψη της. Το φθηνό αυτό φάρμακο έχει μελετηθεί εξονυχιστικά και σαφώς τα οφέλη του είναι περισσότερα από τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Αν λοιπόν κάποιος έχει ήδη υποστεί ένα έμφραγμα και αποφασίσει να σταματήσει τη χρήση ασπιρίνης, αυξάνει τις πιθανότητες να υποστεί ένα νέο έμφραγμα, και αυτό μπορεί να συντελέσει σε μόνιμες βλάβες για την καρδιά του. Οπότε μην σταματάτε απλώς να παίρνετε τα φάρμακά σας, συμβουλευτείτε πρώτα τον θεράποντα ιατρό σας.»

ΠΗΓΗ:health.in.gr